Премиерът поиска в Брюксел жълт и червен код за бежанци

Турците спазват в пълен аспект споразумението си с България, допълни той

0
51
борисов
Бойко Борисов

За огромните усилия, които полагаме да не допускаме нелегални мигранти, ние си носим отговорност, обясни той

За огромните усилия, които полагаме, за да не допускаме нелегални мигранти, ние си носим отговорност. За това, че спазваме международната конвенция, дошли са на нашето КПП и сме им взели отпечатъци, стояли са при нас и след това ги изпращаме, това не означава, че те могат да ни ги направят вечно наши.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет, на което ще бъде обсъдена и темата за мигрантите.

„Ние сме предложили компромис, 6 месеца ги работихме. Огромна част от колегите ги подкрепят. Той едновременно за действие на трите аспекта: незабавна охрана на външните граници срещу незаконната миграция, изнесени центрове извън границите на ЕС и вторичното разпределение в съюза. Проблемите с миграцията могат да бъдат решени с необходимите средства. Ще настоявам колегите от Италия и Австрия да ни подкрепят за споразумението с Турция да работи. Преди няколко дни президентът на Турция каза, че до този момент само говорим за него, но почти нищо не е платено. И не на последно място, както в България имаме различни кодове – жълт, оранжев и червен код, които, когато се споменат, хората знаят за какво да се готвят, така в ЕС да бъдат създадени тристепенни нива на действие, които в зависимост от мигрантската вълна, автоматично да се задействат, за да не се налага провеждането на ненужни срещи”, заяви той.

„Не виждам защо, след като се вижда, че няма нелегално преминали и засечени в Европа, да подписваме подобни споразумения. Ние сме получили 160 млн. евро и всички дават за пример българската граница. Изненадам съм, че един от лидерите на холандските партии, който беше 2 дни в България, обиколи всички граници и каза, че се справяме прекрасно. Дори в неговия парламент са го критикували за това“, посочи Борисов. „Никой няма право да говори от името на която и да е държава. Затова имаме върховен комисар, прекрасни исторически отношения. Турците спазват в пълен аспект споразумението си с България. Помните какво беше пред ЦУМ, и какво е сега“, подчерта премиерът.