Руско активно мероприятие ли тече срещу България? Този път през Брюксел

0
254
Георги Готев

Авторът Георги Готев е докладвал на ДС за чуждестранни журналисти

zonanews.bg

Съмненията, че срещу България тече поредното руско активно мероприятие се натрапват в момента, в който се проследи развитието на казуса и детайлите по неговото пласиране в определени български медии, от крайно зависими персони. Какво сочат фактите?

Всичко започна с публикация в електронното издание „Юрактив“ при неприключила процедура за избор на европейски делегирани прокурори, излъчени от България. Скоро след като публикацията в „Юрактив“ се появи, в нея е премахнато името на този, когото сочат като източник – шефа на кабинета на Лаура Кьовеши Милан Ярон. Днес неговото име вече не фигурира, но в кеша на Гугъл се пази оригиналната публикация, където то присъства, а също така и в препечатилите материала на „Юрактив“ други сайтове. Опитва се да се генерира европейски скандал, при положение, че става дума до момента само за изискана информация.

Името на Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши присъства в първоначалната публикация

Да видим кой е един от основните двигатели на тази атака срещу България и излъчените от ВСС кандидати за европейски прокурори. Лицето се казва Георги Готев, бивш журналист във в. „Сега“ (изд. Сашо Дончев), а от известно време зам.-главен редактор на електронното брюкселско издание „Юрактив“, което работи в партньорство с в. „Сега“. Това автоматично би трябвало да създаде съмнения, че силно накърнените интереси на Дончев в газовия бизнес без съмнение са генератор на настоятелен патос срещу прокуратурата, който се проследява в изданието.

Името на Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши е премахнато в редактираната публикация

Втори факт – Георги Готев не е безразличен към онези, тоталитарните служби, които по признанието на Тодор Живков са били филиал на КГБ в България. Според Решение № 111/17.02.2010 г. на Комисията по досиетата, Георги Готев е бил агент на Второ главно управление на мракобесната Държавна сигурност, с псевдоним „Иванов“.

Решението на Комисията по досиетата за Георги Готев като агент Иванов на ВГУ-ДС

Забележете, че е работил по линия на „чуждестранни журналисти“, тоест слухтял е срещу колеги от чужбина. Дори само това би било достатъчно в друга държава гилдията да го отсвири. Тук не само, че го траят, но дори му съдействат и съучастват в комплотите му срещу страната и прокуратурата.

Архивът на ДС е още по-безпощаден към миналото на Георги Готев и ДС-арските родови зависимости. Оказва се, че неговият баща, Горан Георгиев Готев, също журналист, е бил щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност, която по това време е носила името „Комитет за държавна сигурност “ (КДС). Със заповед № 57/ 28.12.1967 г. е приет на служба в Управление I (впоследствие Първо главно управление) на КДС и назначен за н-к отделение, считано от 15.10.1967 г. Забележете какво пише във факсимилето на тази заповед – назначен е по строго секретния щат – най-тайната част от някогашното външнополитическо разузнаване. Зашифрован е под имената „Георги Горанов Гоцев“.

Заповед за назначаването на Горан Готев за началник отделение по строго секретния щат

А сега още по-интересен документ – бащата на Георги Готев, Горан Готев, който наскоро почина, през 1973 г. дори се издига до зам.началник на отдел по строго секретния щат в Първо главно управление на Държавна сигурност.

Заповед за назначаването на Горан Готев за зам.-началник отдел по строго секретния щат

Има ли някой, който чете тези редове и не може да сметне 2+2? Както имах възможност да напиша в началото – дали не става въпрос за чуждо активно мероприятие, което идва от североизточна посока? И за тази цел да се ползват платформи, в които има имат влияние персони с дългогодишна семейна и родова обвързаност с някогашните служби, които бяха филиал на съветските? Москва има всички основания на света да бъде крайно недоволна от действията на Прокуратурата на Република България и ДАНС – та само за малко повече от година от страната ни бяха изгонени за шпионаж 5 (пет) руски дипломати, вкл. военният аташе. Такова нещо не се е случвало тук от почти 80 години – когато Царство България и тогавашното ни контраразузнаване разбиват шпионската съветска цитадела във Варненското консулство на Съветите през септември 1942 г. Мислете!