САЩ ни връщат българин, издирван от 13 години от нас

0
454
Цветан Симеонов. КОЛАЖ: bg-voice.com

Цветомир Симеонов е заловен в Чикаго, има присъда от 7, 6 години затвор в България

След съдебно дело във федерален съд в Чикаго българинът Цветомир Симеонов ще бъде екстрадиран в България. Съдийката по делото Шийла Финиган прецени, че българската държава е предоставила достатъчно доказателства, че Симеонов е извършил престъпление, осъден е за него, но не е лежал и ден в затвора, защото избягал в Америка. Това съобщава българският сайт bg-voice.com, базиран в Чикаго.

Според обвинението в Чикаго Симеонов бил задържан от ГДБОП в дома си в Казанлък на 20 декември 2001 г. след получен сигнал предния ден, че той и още един мъж (Румен Йоргов) ще продават в района пистолети „Макаров“. Симеонов бил известен на българските спецслужби за участие в канал за производство и продажба на оръжия в други градове в страната.

При акцията в мазето на жилището полицаите открили и Симеонов, и Йоргов, които почиствали разглобени части за пистолети. Оръжията, четири на брой, заедно с различни инструменти били иззети. Конфискувани са и пакети с бяло и жълто вещество, за които по-късно се установява, че се използвали за оксидация. Симеонов и съучастникът му били арестувани. Направени са снимки и видео за доказателствен материал.

В хода на разследването българската прокуратура установява, че иззетите оръжия били газови пистолети, пригодени за стрелба с патрони.

На мястото на газовата тръба Симеонов и Йоргов поставяли патрондаши, предназначени за пистолетите „Макаров“. В съда експерт свидетелства, че така сглобените пистолети имат нужда само от малки настройки, след което могат да се използват за стрелба срещу живи мишени. Той посочил също, че имало следи от опит за изтриване на серийните номера на оръжията.

Собственик на оръжеен магазин в Казанлък свидетелства, че Симеонов и Йоргов закупили от него 4 газови пистолета на 18 декември 2001 г. Те били със същите серийни номера като тези в жилището на Симеонов. Продавачът свидетелствал още, че Симеонов е купувал газови оръжия и преди и досега се е сдобил минимум с 25 пистолета. Други свидетели дали показания за предишни пъти, когато Симеонов е продавал оръжия.

Българският съд осъжда Симеонов през ноември 2004 г. в негово отсъствие за незаконно притежание и производство на оръжия. Присъдата му е 7 години и 6 месеца затвор. Симеонов обаче се явил само на първите пет заседания от делото срещу него, а след това присъствал негов адвокат. През 2006-а българските власти издават заповед за задържането му, а после е обявен за издирване и с червена бюлетина на Интерпол.

Симеонов успял да избяга в САЩ и да поиска убежище.

Бил е арестуван в Чикаго на 19 април тази година заради исканата екстрадиция. България е изпратила и обяснение с постановлението за давността на присъдата на Симеонов, а именно, че тя изтича на 22 декември 2019 година, ако той не е започнал да я излежава. През 2013 г. в медиите се появи информация за емигрант от Кърджали в Чикаго, който твърди, че разполага с подробна информация за издирвания от години от Интерпол Цветомир Симеонов.

Кърджалиецът предостави актуални снимки на Симеонов. Той твърди, че Симеонов е успял да избяга с паспорта на брат си през Холандия.

Източникът твърдеше, че издирваният живеел в чикагското предградие Дес Плейнс на улица Beau Drive #930. “И тук понеже никой нищо не знае, се жени за българка, за да вземе американски документи”, посочи дългогодишният емигрант в Чикаго.

Той твърди още, че издирваният с червена бюлетина Симеонов е основал собствена транспортна компания за превози на товари в цяла Америка.

В съда Симеонов протестирал срещу екстрадицията с твърдението, че България не е представила нужните за експулсирането му доказателства. В чикагския съд неговите адвокати настояват, че той не може да бъде екстрадиран, докато не се разгледа молбата му за убежище, което щяло да се случи някъде през тази есен. В допълнение те обясняват, че той искал закрила от американската държава заради страх от много специфично нещо – факта, че шефът му (Йоргов, с когото той бил арестуван) бил мафиот и го заплашил, че ще го убие, като го принудил да поеме цялата вина за производството и притежанието на газовите пистолети.

Освен това защитниците на Симеонов заявяват, че изпратените от България материали са непълни, тъй като липсвали детайли за съдебния процес, за свидетелите, които се явили, а и нямало обосновка за издадената присъда.

Съдийката Шийла Финиган постанови, че България е представила достатъчно доказателства за екстрадицията и че кандидатите за убежище в САЩ могат да бъдат екстрадирани в други държави заради неполитически или криминални деяния, където да бъдат съдени. С това заключението на съда е, че Симеонов ще получи заповед за екстрадиция и ще бъде върнат в България.