Сърбия ще има лесбийка за премиер

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че възлага на Ана Бърнабич да състави новото правителство на страната

0
240
сърбия
Ана Бърнабич

За първи път дама и то с хомосексуална ориентация поема властта в Белград

 Сръбският президент Александър Вучич обяви, че възлага на Ана Бърнабич да състави новото правителство на страната.

Това е историческо решение – за първи път жена ще стана премиер на Сърбия. 41-годишната Ана Бърнабич не крие своята хомосексуалност, отбелязват световните агенции.

Тя влезе в правителството като безпартийна личност и досега изпълняваше длъжността министър на държавната администрация и местното самоуправление.

Правителството, което ще състави Бърнабич, ще бъде 15-о по ред от 1990 г., когато в Сърбия бе въведена многопартийна система.

Бърнабич трябва да представи състава и програмата на кабинета в парламента на 21 юни, а новите министри ще положат клетва най-вероятно на 22 юни, съобщава БТА.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че „гръбнакът“ на кабинета ще остане същият, ще има две министерства повече и всичко ще стане известно през уикенда.

Вучич подчерта, че това не е поражение нито за управляващата Сръбска прогресивна партия, нито за когото и да е друг.

Социалистическата партия на Сърбия ще има значителна роля в правителството. Това е желанието ми, имам пълно доверие на Ивица Дачич, заяви Вучич.

Той уточни, че Ана Бърнабич ще се занимава с въпросите от сферата на икономиката, дигитализацията и пр., а Дачич, който има огромното му доверие, ще води по същество политическата част.