Шефът на предизборния щаб на Тръмп обвинен в заговор срещу САЩ

Тръмп отрече обвиненията за таен сговор с руснаците и нарече разследването "лов на вещици"

0
50
сащ
Пол Манафот

Пол Манафот с първо обвинение по разследване на руската намеса в американските избори

На Пол Манафорт, който е бивш шеф на предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп, и неговия бизнес партньор Рик Гейтс са им били повдигнати от федерално голямо жури 12 обвинения, включително заговор срещу САЩ, заговор за пране на пари и нарушаване на федералните закони за лобиране и банкиране. Това обяви специалният прокурор Робърт Мюлър, цитиран от „Ройтерс“.

„Обвинителният акт съдържа 12 обвинения: заговор срещу САЩ, заговор за пране на пари, нерегистриран агент на чуждестранен ръководител, лъжливи и подвеждащи изявления по Закона за регистриране на чуждестранни агенти, фалшиви изявления и 7 обвинения за непредоставяне на отчети за чуждестранни банкови и финансови сметки“, уточни Мюлър.

Това са първите обвинения във връзка с разследването на американските власти за възможна намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г. Това е драматичен обрат в разследването, което се води под ръководството на специалния прокурор Робърт Мюлър.

Федерално голямо жури одобри обвинението в петък.

Разследването на руската сага хвърли сянка върху 9-месечното управление на Тръмп и засили разрива между републиканците и демократите.

Американските специални служби заключиха през януари, че Русия се е намесила в изборите в опит да помогне на Тръмп да победи основния си опонент Хилари Клинтън чрез хакване и публикуване на опозоряващи имейли и разпространяване на пропаганда чрез социалните мрежи за нейното дискредитиране.

Мюлър също така разследва дали хора от предизборния щаб на Тръмп са влизали в тайна колаборация с Русия за гореупоменатите действия.

Тръмп отрече обвиненията за таен сговор с руснаците и нарече разследването „лов на вещици“. Кремъл също отрече твърденията.

Мюлър, който е бивш шеф на ФБР, разследва за възможни връзки между сътрудници на Тръмп и чуждестранни правителства, както и възможно пране на пари, укриване на данъци и други финансови престъпления. Той също така разследва дали Тръмп и негови сътрудници са се опитвали да възпрепятстват разследването.

Мюлър беше назначен за ръководител на разследването седмица, след като Тръмп уволни бившия директор на ФБР Джеймс Коми на 9 май, който ръководеше федерално разследване за възможен таен сговор на Тръмп и хората му с Русия.