Ангелкова отговори на Симеонов: Министерството на туризма не продава плажове, а ги управлява

Това ни е вменено от Закона, обясняват от туризма

0
82
туризъм
Министерство на туризма.

Искаме актуализация на кадастралните карти за „Слънчев бряг-Юг“, уточняват от ведомството

По повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра. По-рано вицепремиерът Валери Симеонов пусна във Фейсбук твърдение, че министъра на туризма Николина Ангелкова щяла да продаде части от плажа „Слънчев бряг-юг“.

Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, допълват от министерството.

За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни.

Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастрални картите в съответствие със специализираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж.