България отчита 8,9 млн. посещения на чужди туристи миналата година

Малко са държавите в Европа, които имат толкова отворени врати към германците и ви благодаря за това, каза ръководителят на фондация „Конрад Аденауер“ за България Tорстен Гайслер.

0
32
туристи
Ангелкова на форума във Варна. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

Работим с най-големите туроператори, приоритет ни е качеството на продукта, обяви министър Ангелкова

България постигна близо 8,9 млн. посещения на чуждестранни туристи миналата година и Германия е сред трите водещи пазара за входящ туризъм у нас. Това ни мотивира да работим още по-усилено, за да предлагаме висококачествен и конкурентен продукт. Този принцип сме заложили в партньорството си с водещите световни туроператори, включително с най-големите от Германия.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна пред участниците в конференцията „Eвропейски стандарти за туризма в България“, организирана от Министерството на туризма и фондация „Конрад Аденауер“. Сред официалните гости на форума са Kлаус Шлий, председател на Ландтага на Шлезвиг-Холщайн, и Tорстен Гайслер, ръководител на фондация „Конрад Аденауер“ за България.

Министър Ангелкова благодари на гостите за изключително високата оценка, която страната ни получи за председателството си на Съвета на ЕС. Доказахме, че начело с премиера Борисов сме силен отбор, на който може да се разчита и който е добър медиатор при решаването на проблемите. Успешно можем да се справим с предизивкателставата и да бъдем лоялен партньор, каза още тя.

Министърът подчерта, че българският туристически продукт е много разнообразен. Страната разполага с голям потенциал по отношение не само на морския и зимния туризъм, но също на балнео- и СПА услугите и културно-историческите маршрути. Разработихме различни тематични дестинации, които стимулират дейността на туроператорите и разширяват активните сезони. За първите пет месеца на 2018 е реализиран над 11% ръст на чуждите туристи, като ръстът на германските е 18,5% спрямо същия период на 2017 г., съобщи министър Ангелкова.

Тя коментира още, че съвместно с бранша и с подкрепата на правителството министерството е предприело редица законодателни инициативи за облекчаване на административната тежест, за развитие на инфраструктурата, за по-добра подготовка на кадрите и др. Секторът е издигнат в национален приоритет и само за миналата година заетите в него и свързаните икономически дейности са били близо 336 хил. Министерството подготвя и създаването на Център за квалификация и преквалификация към ведомството, за да насърчи качеството на туристическия продукт, каза още министър Ангелкова. Тя изтъкна ролята на България за сътрудничеството в рамките на Дунавската стратегия, по която предстои годишен форум в София.

Kлаус Шлий, който за първи път посещава страната ни, сподели изключително положителните си впечатления от България и я поздрави за професионализма в провеждане на председателството на Съвета на ЕС. Той заяви, че кооперирането с България ще продължи и ще се задълбочава, като на форума във Варна ще бъдат обсъдени много нови възможности за приобщаване към евростандартите в туризма. Ние всички виждаме колко положителни сигнали идват от страната ви за общото европейско бъдеще, категоричен бе той.

Tорстен Гайслер също поздрави България за успешното европредседателство и подчерта, че тя има европейски дух и голям потенциал да изгражда концепции за дълготрайното и устойчиво развитие на Европа. В този аспект туризмът в България дава много добри примери с двуцифрени стойности на растеж и положителен имидж не само като морска дестинация. В страната ви може да се пребивава по всяко време на годината. Малко са държавите в Европа, които имат толкова отворени врати към германците и ви благодаря за това. Те се чувстват удобно и се връщат отново тук, обобщи ръководителят на фондация „Конрад Аденауер“ за България.