България очаква 5% ръст на чуждите туристи през лято 2018 година

Ще разчитаме на посетители основно от пазарите на Германия, Румъния, Турция, Русия, Великобритания, Израел, Полша, Чехия, Унгария, посочи министърът

0
121
туристи
Среща на министър Ангелкова с кметове на общини във Варна. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

Ще има засилен контрол, за да се гарантират сигурността и спокойствието на гостите, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова

Изпратихме изключително успешен зимен сезон, който по брой посещения на чужди туристи е рекорден от влизането на България в Европейския съюз. От декември 2017 до март 2018 г. те са над 1,6 млн., като ръстът спрямо зимния сезон 2016/2017 г. Е 12%.

Това е основата, върху която искаме да надградим успешна 2018 г., и нагласите за лятото са оптимистични, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна.

Тя участва в среща с представители на местната власт и контролните органи от областите Варна и Добрич за готовността за летния сезон. Прогнозите за това лято са да достигнем над 5% ръст на чуждите туристи спрямо летен сезон 2017 г., което ще затвърди устойчивата тенденция за развитие. За миналото лято чуждестранните гости бяха 5,3 млн. души. Ще разчитаме на посетители основно от пазарите Германия, Румъния, Турция, Русия, Великобритания, Израел, Полша, Чехия, Унгария, посочи министърът.

Тя коментира, че важен фактор за реализиране на ръстовете е доброто стопанисване на морските плажове и заведенията за настаняване и хранене. Контролът по ивиците ще бъде още по-засилен това лято, защото трябва да сме сигурни, че услугата за туристите отговаря на изискванията, каза още тя и припомни, че на сайта на министерството са обявени телефон за сигнали и нередности на плажовете, както и телефонна линия за нарушения по Закона за туризма. Успяхме да намалим броя на неохраняемите плажове, обърна внимание министър Ангелкова. Тя съобщи още, че и това лято ще има допълнително командировани служители на МВР, за да се гарантират сигурността и спокойствието на туристите.

От ръководството на МВР-Варна информираха, че 120 униформени служители ще бъдат командировани в областта. На смяна ще има 28 служители, разпределени по КПП и хотелите, в Св. Константин и Елена – 8, а в Златни пясъци – един екип жандармеристи и един екип СОТ. Ще се движат и полицейски служители с мотори. Охранителната полиция ще е на гъвкаво работно време до 22 часа вечерта.

Областният управител на Варна Стоян Пасев прогнозира много добър летен сезон, а колегата му от Добрич Красимир Кирилов също се присъедини в прогнозите за успешно лято и наблегна върху мерките за гарантиране на водноспасителната дейност.