Министър Ангелкова се срещна с испанския крал Фелипе Шести

Предлагаме на испанците пътувания до София, Пловдив, Велико Търново, Копривщица и Боженци.

0
53
крал
Министър Ангелкова с испанския крал Фелипе Шести. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Тя откри българския щанд на световното изложение FITUR в Мадрид

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри българския щанд на световното изложение FITUR. Туристическият форум се провежда в испанската столица Мадрид в периода 23-27 януари. Тази година събитието се организира за 38 път и в него участват най-големите испански туроператори и туристически агенции и представители на бизнеса от стотици страни.

Подобни форуми дават възможност да се представи потенциалът на българския туризъм пред професионалисти от цял свят и любителите на пътешествия, коментира министър Ангелкова. Тя допълни, че това събитие е и своеобразна платформа за среща на министри, ръководители и представители на туристическите администрации от десетки страни, на Световната организация по туризъм към ООН и много бизнес експерти, които имат възможност да обсъдят перспективни инициативи за устойчивото развитие на сектора.

България традиционно участва в туристическата борса с информационен щанд. Тази година изложбената му площ е 100 кв.- с около 25% по-голяма в сравнение с миналата година. Освен Министерство на туризма на щанда участват още 10 изложители, сред които са и общините Варна и Велико Търново. Представителите на бизнеса и любителите ще могат да се запознаят с разнообразния и висококачествен туристически продукт, който предлага България.

крал
Ангелкова на българския щанд на изложението в Мадрид. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

В първите 3 дни от изложението достъпът е само за професионалисти. През почивните дни форумът ще бъде отворен и за публика. Обичайно туристите от Испания търсят у нас посещения, свързани с природа и култура. Интерес имат и към градски пътувания, като се обръща специално внимание на София, Пловдив, Велико Търново, Копривщица и Боженци.

FITUR е едно от най-големите туристически изложения в света. През миналата година участие във форума взеха 9672 компании от 165 страни, като при международното присъствие се отчете нарастване от 9%. Посетителите се увеличиха със 6 на сто, достигайки близо 245 хил., от които по-голяма бяха професионалисти. Прогнозите са тази година участниците и посетителите да са повече в сравнение с 2018 г. В рамките на форума министър Ангелкова разговаря с краля на Испания, съобщи самата тя във Фейсбук.

Разговарях с краля на Испания Фелипе Шести в рамките на Международното туристическо изложение FITUR в Мадрид. Уверих Негово Величество в готовността на страната ни да развива още по-активно партньорството с Испания в туризма и в инициативите на специализираните международни организации.

България предлага все по-интересни и разнообразни туристически услуги, които насърчават рекордните резултати в броя чуждестранни туристи и приходи от техните визити през последните години. Радостно е, че интересът на испанските туристи, избрали за ваканция и пътешествия България, също отбелязва тенденция за устойчиво нарастване, написа министърът на туризма.