Предстои пускане на Единната система за туристическа информация

Основната й цел е да свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерство на туризма, МВР, НАП и общините

0
58
туризъм
Министерство на туризма.

Неуспял зам.-министър атакува Министерство на туризма с фалшиви новини

Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), разработвана от Министерството на туризма, стана пореден повод за скандални нападки от страна на бившия заместник-министър на туризма Бранимир Ботев към министъра на туризма Николина Ангелкова.

Вчера в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви Ботев заяви, че ако тази система е работела то пребиваването на обявения за агент на ГРУ Сергей Федотов в България е можело да бъде проследено. Според официалната информация Федотов, с истинско име Денис Сергеев, е идвал три пъти в България през 2015 г, като едно от посещенията му съвпада с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Още през лятото на 2018 г. Ботев обвини туристическия министър като инициатор на среднощно нападение на дома му във Варна. Но след като опитът му не мина, той прави нов, обвинявайки министъра в забавяне на ЕСТИ.

Според туристическото ведомство ЕСТИ се очаква да бъде представена съвсем скоро, а нейната основна цел е да свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерство на туризма, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция по приходите и общините. Системата се очаква да доведе до изсветляване на сектора. Така всъщност се оказва, че бивш зам.-министър въобще не е наясно с функционалностите и предимствата на системата, която предстои да бъде внедрена.

Преди време от туристическия бранш припомниха, че зад скандалната кандидатура за Бранимир Ботев за зам.- министър прозират бизнес интереси по проекта „Супер Рила“.

Освен това Ботев промотирал пловдивска частна фирма, която имала пълен достъп до цялата информация в туризма и източвала държавни пари по незнайни схеми. Имуществото на винарната на неуспелия зам.-министър в Баня, Карловско, който парадира с роднинство със самия Христо Ботев, е описано за данъчни дългове.

Ботев обаче беше министерски съветник в първото правителство на Иван Костов. Името му нашумя и около скандала с компенсаторните записи на майка му Анжел Енгибарова-Шмид. Разкритията станаха тогава повод за разследване срещу Едит Гетова, бивш зам.-министър на икономиката, а министър Александър Божков беше уволнен от второто правителство на СДС като главен преговарящ с Европейския съюз.

След поредицата от гафове и скандали, свързани с назначенията в кабинета „Орешарски“, се отпушиха протести и премиерът покани представители на гилдията да изберат кой да ръководи сектора. Зад Ботев, който винаги се е „славел“ с перфидното си високомерие, застанаха едва десетина организации, някои от тях без пряка връзка с туризма.

Така, че не е чудно, че фигура като Бранимир Ботев се опитва за пореден път да замеси туристическата администрация и сектора в скандали и интриги. И това неслучайно става сега, когато стана ясно, че за втора поредна година чуждестранните туристи, дошли у нас, са повече от жителите на родина ни.