Хотелиери искат данъчни облекчения заради загубите от „Томас Кук“

0
24
дюни
Николина Ангелкова

25 хотела са работили с фалиралия туроператор, съобщи министър Ангелкова

Българските хотели искат данъчни облекчения, за да преодолеят кризата с плащанията за почиващите в тях туристи, докарани от фалиралия британски туроператор „Томас Кук”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след днес в министерството с представители на бранша. Ще видим след разговори с финансовия министър Владислав Горанов на какво можем да разчитаме, каза тя.

След фалита на „Томас Кук“ загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове., заяви министърката.Тя посочи, че хотелите, които са се обадили, че работят с „Томас Кук“, са около 25. По думите й това ще създаде изключително огромни затруднения в сектора. „Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе не само летния сезон, но и на сезон 2020 г. със сигурност. В момента се водят преговорите за лято 2020 г.“, каза Ангелкова. По думите й ситуацията е сериозна по отношение на хотелиерите, за които има огромен риск за тези два месеца, които са ключовите и активните в България, юли и август, да не получат своите плащания от „Томас Кук“.

Ангелкова обясни, че гаранционният фонд на британската агенция за гражданско въздухоплаване гарантира плащанията на тези туристи, които в момента са в България и от датата на обявяване на фалита. „Ключово в момента, за да можем ние да вървим напред както по отношение на организирания туризъм, така и по отношение на имиджа на България като дестинация и работа по сезон 2020 г., е свързана с всички тези туристи, които са в България, по линия на „Томас Кук“, но с компании, които официално не са обявили фалит. Така че следим ежедневно, създали сме в министерството така нареченото звено за контакт по отношение на фалита на „Томас Кук“, за да можем 24 часа да бъдем в контакт с всички заинтересовани, не само в посолството на Великобритания, където фалитът вече е обявен“, допълни Ангелкова.