100 млн. лева загуби за българския туризъм от фалита на „Томас Кук“

0
21
Румен Драганов Снимка: Национален борд по туризъм

Такова нещо не се е случвало в историята, твърди Румен Драганов

Около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора „Томас Кук“, каза пред БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма.

Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери е от порядъка на 36 млн. евро, което означава, че сумарно заедно със загубите, които ще претърпим вследствие на това, че няма да пристигнат туристи сега до 8 октомври, докогато беше планирана програмата на „Томас Кук“, всички полети са отменени, така и по зимната програма, а също така и с това, че договорите, които бяха сключени за следващия летен сезон 2020 г. няма да се случат. Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм, заяви Драганов. Той подчерта, че „такова нещо не се е случвало в историята на туризма“.

Най-голямата акция започна вчера за спасяване на английски туристи, които са по света. Те са 150 хил. тези, които трябва да бъдат превозени в тези няколко дни. Ще бъдем свидетели на една изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд, за който ние многократно сме повтаряли, че България трябва да създаде такъв гаранционен фонд вместо системата за застраховки, която само източва туроператорите. Докато тук цялата „Операция Матерхорн“ е за сметка на Томас Кук, фактически това са парите на тези туристи, които остават в гаранционния фонд докато те се върнат във Великобритания. Практически нито една стотинка няма да бъде похарчена от британското правителство или от другите туроператори, преди да бъде проведена тази „Операция Матерхорн“, заяви Румен Драганов.