15 % повече украинци са посетили България през тази година

Наблюдаваме много позитивна промяна в туризма на България, отчете посланикът на Киев у нас Микола Балтажи

0
55
туристи
Срещата на министър Ангелкова с Микола Балтажи, посланик на Украйна. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

По морето сме наели 2900 работници от Украйна

Наблюдаваме много позитивна промяна в туризма на България, което несъмнено се дължи на работата на Министерството на туризма. Това заяви посланикът на Украйна в България Н. Пр. Микола Балтажи на работна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Наблюдаваме постоянно увеличение на броя туристи, които посещават България и на българските посетители в Украйна, нарастват и приходите от украински туристи в страната ви, допълни Балтажи.

Думите му бяха потвърдени и от министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя представи пред госта си отчетените ръстове на туристи от Украйна у нас. Общият брой на посещения в България на украинци от началото на годината до октомври е 285 697, сочат данните на НСИ. Отбелязваме ръст от 15,4% в сравнение със същия период на миналата година, каза министър Ангелкова.

По време на зимния сезон през 2016/2017 г. сме отчели ръст от близо 24% на гостите си от Украйна. „Надяваме се и тази година не само да затвърдим постигнатите резултати, но и да ги надградим“, допълни министърът на туризма. И посочи, че много украинци са заети в България благодарение на улеснените процедури, по които се наемат на работа. Ощe пpeз минaлaтa гoдинa бяха пpиeти пpoмeнитe в Зaĸoнa зa тpyдoвaтa мигpaция и тpyдoвaтa мoбилнocт, тaĸa чe дa мoгaт дa ce издaвaт paзpeшитeлни зa paбoтa пpи oблeĸчeни ycлoвия.

През юни тази година бяха допълнително облекчени условията за наемане на работници от трети страни чрез намаляване на набора от документи. Промените дадоха възможност работодателите в туристическия сектор да наемат своевременно служители. Към юли у нас работеха близо 2900 души от Украйна. Само в курорта „Албена“ бяха заети над 1000 души, обясни министър Ангелкова.

Пред госта си тя представи бъдещите планове на Министерство на туризма. И двете страни са членове на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). България е координатор на Работната група за сътрудничество в туризма в организацията от юли 2016 г. до юли 2018 г. „Благодаря Ви за прекрасната организация по тази линия“, заяви Балтажи.

Освен активната ни работа по предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 ще бъдем домакин в края на следващата година и на Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути към Световната организация по туризъм (СОТ), обясни министър Ангелкова. „Пожелавам Ви успех. Вярвам, че Българското председателство ще бъде много успешно. България има голям потенциал“, каза още Балтажи.