Борисов: С направата на „Хемус“ брутният вътрешен продукт ще се вдигне с минимум 10%

Външният дълг е намалял в 20%“, коментира той

0
96
Борисов
Бойко Борисов

„Лъжат тези, които обещават по-голямо увеличение на заплатите от 10%, защото реално няма как“, посочи още премиерът

С направата на АМ „Хемус“ БВП ще се вдигне минимум с 10% и това е минимумът като начало. Това каза пред журналисти в Плевен министър-председателят Бойко Борисов. Цялостно магистралата се очаква да бъде завършена 2024 г., а пускането ѝ в експлоатация да увеличи брутния вътрешен продукт на страната с 10-20 % „Виждате, че в момента по АМ „Тракия“, по АМ „Марица“, по АМ „Струма“ няма работници – събират от далечни места работници.

Така че ако не що е се обърка, финансовият министър затова е с мен тука, пише в тефтера – обходът на Ловеч става добре, но стане ли пътят до Плевен, значи и на Плевен трябва обход“, коментира министър-председателят. „Колкото повече се вдига производството на индустрията, толкова повече се налага тия обходи да се правят, защото буквално се задръстват градовете. Сега всичко минава през Плевен. Така че ако сме търпеливи, и през август ще започнем два лота Търново – Русе. Парите сме ги заделили“, обясни Борисов.

„Лъжат тези, които обещават по-голямо увеличение на заплатите от 10%, защото реално няма как“, посочи още премиерът. На въпрос как ще коментира това, че идват не само европейски, но и местни избори Борисов заяви: „Идва и Коледа. И Нова година. Пак ще дадем коледни надбавки на пенсионерите, както дадохме великденски. Нищо, че и това не го отчитате, но и там отидоха над 50 млн. лв. Ще направим добър бюджет с 10% увеличение на заплатите на целия сектор, както тази година“. Борисов посочи, че тези, които обещават по-голямо увеличение на заплатите в бюджетния сектор, лъжат. „Защото реално няма как. Не може да похарчим повече, отколкото изкарваме, за да не задължим следващите поколения. И на фона на всичко това външният дълг е намалял в 20%“, коментира той.