Външно извика турският посланик заради претенциите на Ердоган

Ердоган заяви, че има нужда от преразглеждане на Лозанския договор от 1923 година

0
77
посолство
Министерство на външните работи

България:Дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона

Посланикът на Турция у нас е бил привикан на среща в Министерството на външните работи във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 година.

Това стана ясно от официалната позиция на България по този въпрос, а именно че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона.

От министерството посочват, че по-рано днес в МВнР този въпрос е бил обсъден с посланика на Турция, който е бил запознат с нашата официална позиция, както и че България се надява съседи ѝ да продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона.

Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г., а всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми, допълват от МВнР.

Припомняме, Лозанският договор е сключен през 1923 г. и урежда границите между Гърция и Турция и по-конкретно териториалното разпределение на егейските острови между двете държави.

Припомняме и че в интервю пред гръцка медия Ердоган заяви, че има нужда от преразглеждане на Лозанския договор от 1923 година. Вчера, по време на визитата на Ердоган в Гърция гръцкият президент Прокопис Павлопулос твърдо отхвърли ревизия на международния договор, определящ границите между Гърция и Турция

Още вчера заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира във Фейсбук, че партията следи внимателно действията на турския президент, който заговорил за „мюсюлманската общност“ в Тракия.

По-рано днес позиция по въпроса изрази лидерът на БСП Корнелия Нинова, която в пост в социалните мрежи посочи, че подобна ревизия е неприемлива.

НФСБ също излязоха с позиция по темата. Според партията идеята и изказването на турския държавен глава за ревизия на Лозанския договор за неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира на Балканския полуостров.