ЕС : Кремъл плаща на популистите в Европа

Станишев и Путин критикуват решението на Брюксел

0
155
Льо Пен
Лидерката на крайнодесният френски Национален фронт Льо Пен е финансирана от Москва

Държавите в ЕС трябва да се противопоставят на руската и ислямистката пропаганда, които разединяват съюза, реши Европаламента

Държавите в ЕС трябва да се противопоставят на руската и ислямистката пропаганда, които растат, разединяват съюза, блокират решения в него и объркват гражданите, заяви днес в незаконодателна резолюция Европейският парламент.

Руският президент Владимир Путин я определи като „деградация на демокрацията“ и изрази надежда ЕС да се върне към „здравия разум“.

„Ако такова решение е взето, то говори за това, че наблюдаваме съвършено очевидна деградация в политическия смисъл на думата на представите за демокрация в западното общество“, каза той пред журналисти в Москва, цитиран от ТАСС.

Той добави, че опитите „да ни учат на демокрация продължават и винаги сме чували от тези „учители“, че най-порочният начин да се справиш с опонентите е да забраниш нещо – това не съответства на принципите и нормите на демокрацията.“

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, в хор с Путин, също остро разкритикува решението, наричайки го „абсурдно“.

Докладчик по резолюцията е полската консервативна евродепутатка Анна Фотига.

„Що се отнася до Руската федерация, положението е ясно. След анексията на Крим и агресията в източната част на Украйна много страни имат ясна представа за нейната дезинформация и манипулация“, каза тя на сесия на Европарламента в Страсбург. „Този доклад в хода на подготовката му беше също цел на враждебна пропаганда“.

„Днес станахме свидетели на абсурд, сътворен от десните в Европарламента. ЕП прие резолюция, с която определя Русия и Ислямска държава като най-големите заплахи за демократичното развитие на ЕС и препоръчва мерки за противодействие на „хибридната война“, като спонсориране на „независими“ медии, т.е. да борим пропагандата с пропаганда“, заяви по-късно в съобщение за медиите Станишев, който е и евродепутат от БСП (група на Социалистите и демократите).

Незаконодателната резолюция, приета в Страсбург с 304 на 179 гласа и 208 въздържали се, призовава ЕС да контрира дезинформационни кампании от държавни и недържавни източници като Русия и Даеш.

Европа обаче досега влага в това значително по-малко сили и средства с мотива, че принципите ѝ изключват медии, занимаващи се пропаганда. Настоявания на балтийските държави за европейска телевизия на руски език например не намериха достатъчно подкрепа сред държавите-членки.

В европейската дипломатичека служба има „Целева група за стратегическа комуникация на Изток“. Тя се състои от 11 души няма собствен бюджет и засега работата ѝ се състои в анализ на съдържанието на руската пропаганда и разпространяването на фактически точна информация за това, което ЕС прави в държавите от т.нар. Източно партньорство – Украйна, Грузия, Молдова, Беларус, Армения и Азербайджан. По-ограничена е дейността ѝ в новите членки на ЕС.

Според европейски източник, запознат с работата на звеното, то поставя България между страните членки на ЕС, чиито централни медии се поддават руска пропаганда и разпространяват лъжи, насочени срещу ЕС и НАТО.

Враждебната към ЕС пропаганда цели да изкриви истината, да провокира съмнения, да противопостави Европа на САЩ, да блокира вземането на решения, да дискредитира европейските институции и да  всее стах и несигурност сред европейските граждани, се посочва в резолюцията.

„Руското правителство използва широк набор от оръдия и инструменти като мозъчни центрове,… многоезични телевизионни станции (например „Русия днес“), псевдо-информационни агенции и мултимедийни услуги (например „Спутник“) … , социални медии и интернет тролове, за да оспори демократичните ценности, да раздели Eвропа, да събере подкрепа у дома и да създаде възприятие за провалени държави в източното съседство на ЕС“, пише в текста.

В резолюцията се казва още, че “Кремъл финансира политически партии и други организации в ЕС“ и че „Русия подкрепя антиевропейски сили“ като крайнолеви, крайнодесни и популистки партии. Сред тях е Националният фрон на Франция, който не крие руското си финансиране.

Сондажите сочат лидерката на фронта Марин Льо Пен като готова да се класира на балотажа на президентските избори идната пролет заедно с неопределения още кандидат на умерента десница.

“Руската пропаганда използва инструменти идеално скроени за нуждите, на които отговаря. С тези инструменти -н Путин се представя на дело като единственият защитник на християнските ценности. Със своята враждебна стратегическа комуникация Кремъл се бори да раздели Европа, да спечели вътрешна подкрепа и да създаде образ на провалени държави в страните от източното съседство на ЕС“, казва в доклада си Фотига.

“С усилията да наложи хегемонията си в Централна и Източна Европа, Кремъл често използва исторически аргументи и фалшифицира факти“, пише още тя. „Руската федерация представя тези страни като принадлежащи към традиционната руска сфера на влияние. Всички тези дейност целят отслабването на техния суверенитет”.

„Не виждам как ескалацията и противопоставянето ще подобрят ситуацията, невиждана от времето на Студената война. Въпреки сложните отношения между западните страни и Русия и наложените санкции, Руската федерация остава важен и необходим партньор за решаването на всички глобални проблеми, особено по отношение на борбата с тероризма и с Ислямска държава“, каза Станишев.

Евродепутатите предлагат ЕС да се противопостави на антиевропейските кампании с повече инвестиции в осведомяване адаптирано регионално и на местни езици, образование, онлайн и местни медии, разследваща журналистика и информационна грамотност, които биха помогнали на гражданите да анализират медийното съдържание критично.

Те също препоръчват подсилване на целевата група и задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО в областта на стратегическата комуникация.

Публикацията на е „Клуб Z“