Защо да арестуват Доган, той се е арестувал сам ?

Защото опитите за атентати срещу него не са един, а два

0
254
доган
Опитът за атентат срещу Доган, извършен от Октай Енимехмедов.

Почетният шеф на ДПС се крие пет години в Сарая от страх за живота си

СТЕФАН ТАШЕВ

Арестуват Доган е лайтмотивът на публикации през последните дни в медиите. Наложи се лично почетният председател на ДПС да отрича новината пред плонжиралата в краката му Мадам В. Няма за какво да ме арестуват, откровеничи Сокола пред винаги готовата да го обгрижи журналистка.

Не е като да няма защо да бъде арестуван, но да не влизаме в детайлите. Въпросът е, че Доган сам излезе от дупката си, в която се крие повече от пет години, за да опровергае за бъдещия си арест. Последното му появяване, макар и в епистоларна форма, бе преди изборите. Тогава Доган цитираше Левски в памфлета си срещу бившия си съратник Лютви Местан и партията му ДОСТ.

Но защо трябва да бъде арестуван почетният лидер на ДПС след като той се е самоарестувал и се крие в Боянските сараи пет години ?

Никой не го е виждал на публични места, не дава интервюта, сякаш не съществува. Той и преди не ходеше като депутат в парламента, но след опита за атентат срещу него на 19 януари 2013 г. Доган буквално се скри.

Подчинените и приближените му хора от ДПС са викани в Сараите, но самият Доган не мърда никъде. И това е публична тайна.

Помните ли спешната сбирка в Бояна на актива на движението на Коледа през 2015 г., привикан като на мафиотско сборище при боса, за да отстранява Местан от поста ?

Черни лимузини, огромна охрана, опашка пред КПП-то на Сараите и покорни депутати от ДПС, които чакат за среща с лидера си.

Истината е, че Доган се страхува за живота си и не смее да мръдне на сантиметър от Сарая. Защото опитите за атентати срещу него не са един, а два.

Първият атентат е извършен по времето на кабинета на Тройната коалиция, но е пазен в дълбока тайна и до днес. Инцидентът се разиграва в предпоследния месец на 2008 г, малко след потъналото и до днес в мистерия самоубийство на мъжката секретарка“ на  Ахмед  Доган-Ахмед  Емин. 

Това се случва в една мразовита утрин, когато джипът на председателя на ДПС излиза от Сараите в посока София на ул. Стар Беловодски път“.

Няколко метра след убежището на Сокола по автомобила е открит автоматичен огън от близката горичка. Три куршума от автомат Калашников“ се забиват в дясната задна врата на джипа, точно до мястото където седи Доган. Спасява го само, че автомобилът е брониран.

Стрелците изчезват в неизвестна посока и от тях няма  следа и до ден днешен. Оцелелият, но силно уплашен, Доган е прибран спешно в Боянските сараи и оттогава не смее да си покаже носа навън. 

Оттогава имението в Бояна, където се крие Сокола, се охранява денонощно от въоръжени гардове от НСО и жандармерия. Попитан в парламента от опозицията защо е нужно това, тогавашният вътрешен министър Румен Петков шикалкави, че “в България немалко хора са охранявани и за всички от тях има сериозни мотиви“, без да посочи мотивите.След няколко години жандармерията бе оттеглена, но Сараите останаха под охрана на НСО и до ден днешен.

Покритият случай с атентата срещу Доган обаче има развитие, твърдят запознати.
На 15 март 2013 г., почти два месеца след неуспешния опит на Октай Енимехмедов да убие Доган с газов пистолет, в недовършен строеж на къща в Бояна е открит автомат„Калашников“ със заличени номера, пълен пълнител, заглушител и оптичен мерник.

Строежът се намира на ул. „Владимир Димитров-Майстора“ в Бояна на 400 метра от пътеката, по която всеки ден се разхождал бившият вече премиер Бойко Борисов, но и до т.нар. Сараи на Ахмед Доган. Според всички медии оръжието е трябвало да убие Борисов, току що подал оставка като министър-председател. Но според хора от службите с това оръжие именно е стреляно по джипа на Доган пет години по-рано.

Доган си стои в Сарая и до ден днешен и контактува само с най-близките си хора. А и с Мадам В. също..Под пълния контрол на НСО, чийто гардове следят всяка негова стъпка.

Друг е въпросът защо след като от пет години вече е никой в политиката, според последното му изявление, държавата продължава да харчи милиони за неговата лична охрана.

Дали пък не са верни слуховете, че именно държавните гардове го сугестират и държат като заложник в Сараите като му внушават, че е под смъртна заплаха ?

Кой да ти каже. Така постъпваха навремето и с параноика Никола Филчев, тогава главен прокурор. Той бе каран да спи в поделението на баретите във Враня, за да не бъде убит от мними атентатори.

Така, че няма защо Доган да бъде арестуван, той се е самоарестувал в Сараите си.