Защо прозвището на Георги Костов в МВР е „Златния“?

Чисто нова кола, купена уж за националната полиция, се ползва от хората му в МВР

0
1148
Георги Костов
Бившият вече главсек на МВР Георги Костов

Благодарение на бившия главсек хората на модела „КОЙ“ се върнаха на възлови места в министерството

Защо прозвището на жалващия от политическа разправа ексглавен секретар на МВР Георги Костов в министерството е „Златния“ ? И каква кадрова политика провеждаше той?

На тези въпроси Костов едва ли ще отговори. Само, че по време на неговото управление кадрите на модела „КОЙ“ се завърнаха на възлови позиции в МВР.

Информацията затова реално беше потвърдена от хода на последните събития свързани с уволнението му.

От самото вътрешно министерство като мотив за освобождаването се посочи  информация  за оказван недопустим натиск  върху служители за скоростно освобождаване на възлови постове в МВР.

Най-вероятно конкретна причина  налагаща тези промени в  последните дни  и часове на  правителството на Борисов няма. Интересно е дали  от страна на новото ръководство на вътрешното мнистерство са си направили труда да извършат проверка  колко служители заемащи ръководни позиции в министерството ненадейно  и без видима причина решават доброволно в навечерието на смяната на правителството със служебният кабинет, да подадат заявления за преназначаване на по-низши длъжности  или да напуснат системата и какви са им били мотивите за това „доброволно” решение ?

На какви служители са подготвени предложения да ги сменят и от кого са направени те ?

Интересно е дали така бързо задействалата се прокуратура по казуса Костов, би предприела една задълбочена проверка на тези случаи? Защото според запознати с интригите в МВР въпросните служители когато не са в йерархичната зависимост от преките си ръководители, ще  могат да разкажат  интересни неща за случващото се в кадровата политика на министерството и с евентуалното  участие на хленчещия сега Костов.

Интересно е от МВР да отговорят някой правил ли е задълбочена проверка на вече бившият главен секретар за годините му в МВР  и има ли той отношение към корупционни практики примерно. Какви са били отзивите за него  от бивши служители на столичното Девето районно управление, СДВР , ОДМВР – Благоевград, ОДМВР- Бургас. И защо прякорът на Георги Костов в МВР е „Златния“ ?

Читатели предполагат, че е  заради златният му характер на маса  и дебелашките му шеги. Но пък какво, след Бойко Борисов всеки който встъпи на поста главен секретар може да се счита за светец, смятат редовите полицаи.

Само ,че има нещо много важно, а то е че честните и почтени  служители не желаят да служат на такива светци, защото знаят ,че те работят за себе си, а не за държавата.

Какво свърши жалващият се по всички телевизии Георги Костов ? В последния ден на правителството на Бойко Борисов двама началници на сектори в ГД „Национална полиция” неизвестно защо вкупом решават да напуснат постовете си и да станат редови служители, като по информация на Фрог единият дори е напуснал и дирекцията. Не е известна задоволителна  причина за оттеглянето им и такава не се коментира между служителите. Коментират се друга от която сега се жали в телевизионни предавания Костов. Интересното е ,че единият напуснал началник ръководи сектора в ГДНП пряко ангажиран със събирането, обобщаването и анализирането на сигналите за изборни нарушения в цялата страна.

Според запознати между служителите в националната полиция се коментира ,че  са подготвени  предложения за заместването им от служители свързани пряко с модела „КОЙ“ и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. За единият служител се знае, че ръководи сектора който влиза в КТБ на 22.06.2014 г. когато и започва срива на банката, а при другият по странен начин попадат  сигнали за проверки свързани с Делян Пеевски. Така служителите на „Икономическа полиция” се шегуват ,че при сегашните си началници просто хората следва да адресират жалбите си до хотел „Берлин“,  а не до националната полиция.Те така или иначе се ръководят оттам.

След  назначението на Иво Крумов за началник сектор „Противодействие на корупцията в държавната администрация” служителите считат ,че министър Бъчварова е „попаднала в десетката и действително на професионалист“ в тази област, тъй като още от времето на небезизвестния Иван Иванов-Иван „Рилски” и Георги Радков, Крумов често е попадал в полезрението на специалните служби в МВР, но винаги оцелява, тъй като се коментира, че зад гърба му стоят сериозни политически протекции или бизнес интереси.

За служителите е ясно,че същият се явява  сивият кардинал и шеф в сянка в отдела  и всички назначения се координират с него. За това говори  и факта, че за техниченски сътрудник на отдела  е назначена приятелката на задържания и осъден за корупция свързана с контрабанда на цигари бивш служител Йордан Исаев.

Едва ли от цялата дирекция случайно началника на отдела  се е спрял точно на тази служителка за технически сътрудник и за всички е ясно ,че това е станало под давлението на Крумов който е в близки отношения с осъдения Исаев. Що се касе за професионалните качества на тази служителка  , такива просто според всички липсват.

 

Какво пък да се каже за отдела „Криминална полиция” ръководен вещо от психически неуравновесеният  Илко Илиев за когото се разказват легенди в СДВР и е чест гост  на софрите  с Георги Костов

Така нещата в ГД „Национална полиция” са заприличали на полицейски фолклорКато  почукаш на вратата на директора от вътре се чува #КОЙ, а отговора вече от всички е „СВОЙ”, твърдят бивши служители.

Благодарение на Георги Костов за нуждите на националната полиция са купени шест чисто нови автомобила „Опел Инсигния“ преди два месеца. Но  в дирекцията са получени само пет. В услуга на главния секретар едната кола е отклонена по неведоми пътища и се ползва от неговото обкръжение, твърдят запознати.

Не е зле служебното правителство, което обеща ревизии да провери по-подробно какви ги е вършил „Златния“ в МВР, а не да разчита само на доноси. Ако им стиска разбира се.