Значи можело без бомби на стадиона ?

България, освен по свобода на словото, е на едно от последните места в Европа по нормални стадиони

0
109
стадиони
Драконовските мерки на полицията дадоха резултат вчера. СНИМКА: ОЛЕГ ПОПОВ, ИНВЕСТОР БГ ГРУП

Вчерашният мач да не бъде изключение, а правило

Стефан Ташев

След снощния мач между Левски и ЦСКА-София полицията отчете 34 задържани, повечето на контролните пунктове пред стадиона. Това си е в реда на нещата. Но по-важното е, че по време на целия мач на пистата не падна нито една бомба, нямаше димни завеси, сблъсъци, нямаше пиротехника.

И най-важното- пострадали хора. Нещо, което рядко се случваше досега по стадионите. Това се дължи на два фактора-крутите мерки на полицията и това, че държавата сякаш се събуди след като служители на реда пострадаха от хвърлена бомба предишния мач.

Проверка на лични карти, двойно повече униформени, нова система за видеонаблюдение на „Васил Левски“ сякаш стреснаха футболните вандали.

Можело значи без всичките тези „простотии“ по стадионите ? Пред мен баща държеше в ръце петгодишната си дъщеричка и викаше с пълно гърло..Ето такива картини трябва да се виждат по стадионите, а не кървави баталии с ранени полицаи.

Сега държавата като е казала А, да каже и Б..Тоест вчерашният мач да не бъде изключение, а правило. На всеки мач да бъде така, както беше вчера. Празник, а не вандализъм.

Да се задължат клубовете да си сложат видеонаблюдение, да се направят обещаните промени в Закона за футболното хулиганство, да се проверят т.нар. стюарди и охранителни фирми към клубовете. Ако не вършат работа, да бъдат разпуснати. Защото каква е сметката на един президент на клуб хем да плаща на охранителна фирма на свои привърженици, хем след всеки мач да плаща хиляди лева глоби пак заради действията на същите привърженици?

Полицията да си намери агентура в агитките, които се използват не само за футболни цели.

Да се задължат клубовете да си ремонтират стадионите и да ги преведат в европейски вид. Значи отборите имат пари да плащат по 200 000 евро за заплати на играчите си, а нямат за стадионите ?

Като откажат, ще играят в друг град, където има условия затова. Само така ще има спокойствие и сигурност на спортните съоръжения. И няма да има пострадали.

Защото България, освен по свобода на словото, е на едно от последните места в Европа по нормални стадиони. Може би след нас са само новоприетите членки на УЕФА Гибралтар и Косово. Т.нар. Национален стадион е грохнал, с мръсни седалки, на които номерата отдавна са изгорели от слънцето, с липса на паркинги и инфраструктура. Без козирки и с терен неспособен да се отводнява. Той беше красив преди 40 години, сега вече е нищо. А ние сме останали там.