Изгонили сме агент на турското разузнаване

Историята започва да се разплита след сигнали до София от чужбина

0
211
турско разузнаване
Сградата на турското разузнаване МИТ в Анкара

На сбирка на мюфтийте ни в Турция Ердоган ги агитирал за ДОСТ 

Изгоненият от страната турчин като заплаха за националната сигурност е свързан с турската разузнавателна организация-МИТ (Milli Istihbarat Teskilati, MIT), научи breaking.bg от свои източници. Вчере стана ясно, че със заповед на директора на ДАНС Димитър Георгиев от страната е изгонен един турски гражданин, а други двама са със забрана да влизат в страната като заплаха за националната сигурност на страната и опити да откъснат част от територията на България.

Както Фрог единствен писа турчинът е работел под прикртие като бизнесмен в Пловдив, но е свързан  с Турската дирекция по вероизповедания или дирекция по религиозните разпоредби-ДИАНЕТ. Проверка в масивите на българските спецслужби показала, че турчинът е бивш агент на МИТ, сега вербовчик под прикритието на ДИАНЕТ.

Историята започва да се разплита след сигнали до София от чужбина. Преди две седмици в Одрин се е състояла традиционната годишна среща на областните мюфтии от България. Реално след навлизането на ДИАНЕТ у нас мюфтиите са контролирани от Турция, повечето са турски граждани.

В 28-те районни мюфтийства има по един зам.-мюфтия от ДИАНЕТ, в трите религиозни училища в Русе, Шумен и Момчилград има по един зам.-директор от Турция, плюс преподаватели, във Висшия ислямски институт имат един зам.-ректор и преподаватели.

Сегашният представител на ДИАНЕТ  у нас Улви Ата има дипломатически статут като аташе по религиозните въпроси в посолството на Турция в София. Според неофициална информация Ата разпределя парите, плаща заплатите и финансира главното мюфтийство, чийто сметки са блокирани. Твърди се, че месечно турската държава дава по 2 млн. лв. на мюфтийството, което си е пряка намеса във вътрешните работи на страната ни.

На всяка годишна среща в Одрин обикновено домакин е валията на града, но този път гостите от България са били изненадани с личното присъствие на президента Ердоган, твърдят нашите източници. На срещата от името на Главното мюфтийство  е бил главният секретра Ахмед Ахмедов.

На срещата турският президент е наредил на мюфтийте да агитират активно за партията на Лютви Местан у нас. Проведена е и допълнителна тяхна обработка в полза на ДОСТ. Ахмедов е държал реч, в която заявил, че у нас националистите подготвят в следващия парламент законопроект, с който ще се забрани изучаването на религия на майчиният език, разбира се турски.

На срещата с Ердоган е бил и въпросният Ата, заедно с изгоненият бивш агент на МИТ. Нашите служби са решили да отстранят второстепенната фигура, вместо човекът на ДИАНЕТ, защото той се ползва с дипломатически имунитет като съветник по религиозните въпроси към посолството и изгонването му би предизвикало дипломатически скандал.

Изгоненият турчин е участвал активно в създаването на партия ДОСТ, твърдят запознати. Останалите двама също са свързани с МИТ и ДИАНЕТ, като са действали в Североизточна България.

Според неофициална информация районните мюфтии реално агитират българските турци да гласуват за ДОСТ, като особено ожесточена е агитацията в полза на Лютви Местан в Кърджали. активната роля на мюфтийството е причина главният мюфтия Мустафа Хаджи да бъде привикан в дирекция по вероизповеданията