Кражба на крепежни елементи от жп.линията довела до трагедията в Хитрино (Видео)

Експерти не изключват и неизправност на композицията

1
227
хитрино
Адът в Хитрино

Отмъкнатите елементи вероятно са продадени за скрап за жълти стотинки

Кражба на крепежни елементи от железопътните релси на гарата в Хитрино най-вероятно е причинала трагедията с дерайлирането и последвалия взрив на цистерна с пропан бутан в селото.  Така дори влакът да е влязъл в гарата с пет километра в час катастрофата е била неизбежна, твърдят експерти.

Най-малко седем души  загинаха, а десетки са ранени при мощния взрив на товарна влакова композиция от цистерни с пропан бутан в село Хитрино рано в събота сутринта. Влакът е дерайлирал близо до гарата в самия център на селото, при което е станал силен взрив, причинил разрушения и опожарил над 50 къщи и магазини.

Официалната информация на властите е за седем загинали и 29 ранени, 10 от които са в тежко състояние, поради което броят на жертвите може да нарасне.

Спасителните екипи на мястото са извадили 12 души от руините на срутилите се къщи и издирването на хора продължава и ще продължи цяла нощ. Жителите на селото бяха евакуирани и то ще остане празно поне 24 часа. Голяма част от хората ще отседнат при близки и приятели в Шумен. Общината там е осигурила и свое общежитие, както и хижа, в които могат да бъдат настанени хората, чийто дом е пострадал.

Местни жители се оплакаха пред телевизионните камери на място, че полицията и пожарната са дошли един час след инцидента, но властите отричат закъсняла реакция.

Влаковата композиция е на „Булмаркет“ и е превозвала 12 вагона тротилен и 4 вагона пропан-бутан, съобщиха от националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Товарният влак се е движел от гара „Дружба“ (Бургас) към гара „Север“ (Русе). При влизането си в Хитрино в 5.37 часа той е дерайлирал, цистерните са се преобърнали и това е причинило взрива.

По данни на полицията експлозията е предизвикана от последните два вагона на композицията, които са закачили далекопровода на гарата.

хитрино
Пожарникари разчистват отломките от взрива в търсене на оцелели

Премиерът Бойко Борисов е на мястото на инцидента, където ръководи създадения кризисен щаб и разпореди привеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. В рамките на деня започва подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. и се оказва съдействие на хората, останали без подслон.

Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. „Ще отпуснем пари и ще оправим щетите, но това е най-малкият проблем – хората не могат да се върнат“, коментира Борисов.

По решение на Министерския в  понеделник – 12 декември ще е ден за ден за национален траур.

Здравният министър Петър Москов съобщи, че общо 29 души са пострадали при инцидента, като от тях десет са в тежко състояние. След първоначалните призиви за кръводаряване, към ранния следобед в събота Москов заяви, че няма недостиг на кръв и необходимите количества са осигурени. 16 от ранените са били откарани в болницата в Шумен, а от тях шестима са отведени във Варна с висока степен на изгаряния и в тежко състояние. От тях четирима са във Военномедицинска академия – Варна с различна степен на изгаряния и баротравми, а двама – в УМБАЛ „Света Марина“ със съчетани черепно-мозъчни и гръдни травми.

Хитрино
Разрушенията в селото са като при война

Към момента 9 души са в Шумен, като четирима са в много тежко състояние, трима от които – в критично, каза Москов. 13 души са били прегледани в болницата и освободени.
По думите му първият сигнал на 112 е бил от 5.43 часа сутринта, а първата линейка за Хитрино е тръгнала в 5.45 и е била на място в 5.54 часа, а в 6.25 са се отзовали още два екипа. До 6.50 всички 12 души в най-тежко състояние били откарани в болницата в Шумен, каза Москов.

Главният разследващ инцидента Бисер Минчев от НКЖИ заяви, че все още не се изключва нито една хипотеза какво е причинило катастрофата.

Транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че стрелочникът на гарата е забелязал искри от локомотива на влизане в отбивката на гара Хитрино, което може да означава рязка маневра от страна на машиниста и опит за рязко намаляване на скоростта.

Кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил също допусна, че причина за катастрофата е прекалено високата скорост на влаковата композиция.Премиерът Бойко Борисов съобщи, че

Според машиниста на влака след петия вагон композицията се е откъснала

Експерти не изключват и неизправност на композицията.“Цистерните на взривилия се влак са проверени. Машинистите са минали инструктаж, преди да тръгнат на път“, каза пред бТВ Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет”.

„Всеки влак си има пътен преглед, има ревизия и има строго установени правила, по които се прави оглед на влака, съответно проверка на състоянието му. Във влакообразуващите гари се правят допълнителни проверки. Има си технология, която е била спазена“, каза той. В късния следобед в събота започна операцията по претоварване на опасните вещества и изнасянето им на сигурно място. Операцията е високорискова и за целта се очаква да пристигне група специалисти от нефтена рафинерия. Започнало е и изтеглянето дерайлиралите вагони.

Местни жители се оплакаха пред телевизионните екипи на място, че полицията и пожарната са дошли един час след инцидента.
Човек, чиято съпруга е с 90% изгаряния, съобщи, че пожарните коли не са били заредени с вода, а пожарникарите и полицаите са се държали грубо с него и са го обиждали.
Засега от МВР отричат всички подобни обвинения и твърдят, че са реагирали бързо. Според ръководството на МВР първата пожарна е пристигнала на място 15 минути след инцидента. Според местните хора обаче това е станало един час след взривовете.
По повод обвиненията от местни граждани, че полицията и пожарната са закъснели близо час след подаването на сигнала, главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че е убеден в коректността на служителите си.

„Убеден съм, че са дошли възможно най-бързо. За съжаление, когато настъпи подобно събитие, хората очакват да им се окаже помощ на момента, но не винаги това е възможно”, каза той.
По първоначални данни над 50 сгради са пострадали при инцидента, като къщите и магазините в близост до гарата са напълно разрушени.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви, че трагедията е голяма и има напълно изгорели къщи от силната взривна вълна. Той обясни, че влаковата линия разполовява селото на две и минава през самия център. Инцидентът е станал на прелез, където има магазини и къщи. Там се намирала и фурната на селото, където по време на инцидента е имало работещи първа смяна, сред които вероятно има загинали и пострадали.

Сред пострадалите е и сградата на Община Хитрино, както и полицейският участък. В съседство има банка и магазини, които също са силно пострадали от взрива.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който пристигна в Хитрино каза, че политическата формация, която ръководи, също ще помогне на хората от селото и особено на тези, които няма къде да бъдат настанени.

С огнената стихия се бориха 12 пожарни и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе. Екипи на РИОСВ също са място, за да извършат замервания на въздуха. Според експертите няма замърсяване на въздуха над нормите. Прокурори и следователи започват оглед на мястото на инцидента в село Хитрино. Ще бъдат разпитвани свидетели. Сред тях и управителят на дружество „Булмаркет“, чиято собственост е дерайлиралата влакова композиция, съобщи БНР. Създадена е организация за изземване на документацията от седалището на дружеството в град Русе, както и от мястото на композирането на влака на гара Бургас. След допускането на разследващите екипи до влаковата композиция в Хитрино, ще бъдат иззети измервателните уреди от локомотива, допълват от прокуратурата.

Временно движението през село Хитрино е ограничено, съобщиха от „Пътна полиция“. Осигурен е обходен маршрут. Спряно е и движението на пътнически влакове в района на инцидента.Президентът Росен Плевнелиев призова отговорните институции да вземат всички мерки за ограничаване на последиците от тежкото бедствие. Държавният глава отправи апел и към гражданите да оказват съдействие и да изпълняват инструкциите на спасителните и медицинските екипи в района на катастрофата.Новоизбраният президент Румен Радев също изрази съболезнования към близките на загиналите при днешната експлозия, призова към солидарност с пострадалите и благодари на екипа на болницата в Шумен за професионализма.