Мария Габриел – номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта

0
72
Мария Габриел

Тя работи всеотдайно по въпросите на цифровите технологии. Сега ще създава перспективи за новото поколение, каза Урсула фон дер Лайен

Българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря за иновациите и младежта, обяви шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес при представянето на екипа си. „Мария Габриел е досегашен комисар, тя работи всеотдайно по въпросите на цифровите технологии. Сега ще създава перспективи за новото поколение“, отбеляза Урсула фон дер Лайен.

Според  „Дневник” отделът, отговарящ за образование, култура, младеж, езици и спорт, ръководи програми и проекти,  за които в бюджета за 2021-2027 г. се предвижда:

– Програма „Еразъм“ – комисията предлага да се удвои бюджета до 30 милиарда евро. Като част от бюджета за „Еразъм“ комисията предлага и 700 милиона евро за DiscoverEU.

– „Мария Склодовска-Кюри“- предлага се бюджет от 6.8 милиарда евро по програмата „Хоризонт Европа“ за научни изследвания и иновации.

– Европейски корпус за солидарност – предлага се бюджет от 1.26 милиарда евро.

– „Творческа Европа“ – ЕК предлага финансиране за програмата на ЕС за култура от 1.85 милиарда евро.

В писмото на Урсула фон дер Лайен към Габриел, в което тя изяснява ресора, пише следното:

„Задачата ви в следващите 5 години е да развиете потенциала (на Европа) и да гарантирате, че образованието, изследванията и иновациите ще помагат на амбициите ни и на по-широките ни цели.

Трябва да осигурите бързо договаряне и пълно прилагане на бъдещата програма „Хоризонт Европа“, като работите със страните членки, изследователската общност, гражданското общество и другите комисари.

Като част от това трябва да осигурите достатъчно инвестиции към авангардни изследвания и иновации, водещи до пробиви в своя сектор, в частност – чрез Европейския съвет за иновации. За да сме конкурентоспособни по света, трябва по-добре да подкрепяме нашите иноватори и да довеждаме идеите им до пазара.

Искам да работите със страните членки за изграждане на бъдеща Европейска зона на изследвания, в която ще обединим всички усилия на национално и европейско ниво.

Искам да осигурите да вървят ръка в ръка изследванията, политическите и икономическите приоритети; ще работите с комисарите по целия спектър на политиките на ЕС, ще допринасяте за новата индустриалта стратегия и ще извличате максималното от новите тематични мисии в рамките на бъдещата програма „Хоризонт Европа“.“

Номинацията на Габриел отива на дневния ред на Европейския парламент, където тя и другите предложени за еврокомисари ще преминат изслушване и ще бъдат подложени на гласуване. Очаква се новите еврокомисари да встъпят в длъжност на 1 ноември с правомощия до 31 октомври 2024 година.

Мария Габриел е на 40 г., родом от Хаджидимово, член на ГЕРБ. Това й е втори мандат като еврокомисар. В предишната ЕК от юли 2017 г.  бе комисар по цифровата икономика. Габриел е третият български еврокомисар от 2007 г. насам след Меглена Кунева и Кристалина Георгиева.

Новата комисия ще се състои от осем зам.-председатели, в това число върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (Испания). Зам.-председателите ще отговарят за водещите цели на ЕК. Те ще ръководят работата по въпроси като опазването на природата, цифровизацията, икономиката, съхраняването на европейския начин на живот. Трима от тях ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно зам.-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и еврокомисари.

Франс Тимерманс (Холандия) ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда.

Маргрете Вестагер (Дания) ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията.

Изпълнителният зам.-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги. Другите петима номинирани за заместници на Урсула фон дер Лайен са Жозеп Борел, Вера Юрова, (Чехия), Маргаритис Схинас (Гърция), Марош Шефчович (Словакия), Дубравка Шуица (Хърватия).

Останалите кандидати за еврокомисари са:

Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за „Бюджет и администрация“ и ще се отчита пряко пред председателя на ЕК.

Дидие Рейндерс (Белгия) ще бъде еврокомисар по правосъдието, включително по въпросите за върховенството на закона.

Стела Кириакидис (Кипър) е предложена за еврокомисар по здравеопазването.

Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за енергетиката.

Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме международното сътрудничество.

Силви Гулар (Франция) ще отговаря за вътрешния пазар.

Ласло Трочани (Унгария) ще отговаря за политиката на съседството и разширяването на ЕС.

Фил Хоган (Ирландия) е предложен за еврокомисар по търговията.

Паоло Джентилони (Италия) ще бъде еврокомисар по икономиката.

Виргиниюс Синкявичюс (Литва) – еврокомисар по околната среда.

Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за работните места.

Хелена Дали (Малта)ще отговаря за въпросите за равенството.

Януш Войчеховски (Полша) е с ресор земеделие.

Елиза Ферейра (Португалия) ще бъде еврокомисар за сближаването и реформите.

Рована Плумб (Румъния) е номиниран за еврокомисар по транспорта.

Янез Ленарчич (Словения) ще поеме управлението при кризи.

Илва Йохансон (Швеция) е предложена за еврокомисар по вътрешните работи.