О спомняте ли си другарю Узунов…Гергов, Румен Петков и „библиотекарите“ ?

0
2964
пламен узунов
Пламен Узунов - вдясно е дегизиран като Хитлер.

По чие нареждане се криеха циганските престъпления в Асеновград ? Защо бяхте проверяван за корупция в МВР ? И още..

Съветникът по антикорупция на президента Румен Радев Пламен Узунов, станал популярен с прозвището Фашиста, демонстрира вчера пред Би Ти Ви тежка амнезия за много от фактите, заради които го разследва прокуратурата.

Не помнел кой му е дал решение на ВАС, още неподписано от съдиите, не помнел как е попаднало при него делото за танкера „БАДР“ и още други неща не помнел.

Затова не е лошо да припомним някои неща за президентския съветник и бивш служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Кой криеше убити в катастрофи в Пловдив ?

На 27 януари 2017 година президентът Румен Радев сформира служебното си правителство. Вътрешен министър става Пламен Узунов, подал оставка като директор на ОДМВР-Пловдив през 2015 година и напуснал системата.

Само седмица по-късно Узунов започва саморазправа с антикорупционните дирекции в МВР „Инспекторат“ и „Вътрешна сигурност“. На 7 февруари от длъжност е освободен шефът на „Инспекторат“ Николай Гешев.

Извикан е в кабинета на Узунов и му е съобщено, че е махнат, защото срещу него започва дисциплинарно производство заради нарушения по сигнал.

Според запознати сигналът до министър Узунов за Гешев е подаден от шефа на Дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР Иван Пейков. Пейков е бил разследван от Инспектората за съмнения за корупция при проваления конкурс за изработване на нови униформи в МВР.  Фашиста и бъдещ съветник по антикорупция на Радев започва терор и над „Вътрешна сигурност“-МВР.

Причината е тривиална – лична саморазправа и отмъщение. Защото Узунов си отива от ОДМВР-Пловдив след проверка на цялостната работа на дирекцията от  „Инспекторат“ и „Вътрешна сигурност“.

На 12 август 2015 година 24-годишният Милан Дивеков блъска на пешеходна пътека в Пловдив 63-годишен мъж, който загива. Трагичният инцидент предизвиква скандал в града под тепетата. Защото се оказа, че на шофьора не е назначена кръвна проба за алкохол и наркотици. Тестван е само с дрегер, който е дал отрицателен резултат. Не е назначена и автотехническа експертиза.

Милан Дивеков получи едва тригодишна присъда.

На Дивеков не са повдигнати обвинения, а е разпитан само като свидетел. Не е задържан за 24 часа, въпреки че самоличността му е установена. Вместо това е оставен да се прибере вкъщи със собствената си кола, която също не е задържана, за да бъдат извършени следствени действия. Прокуратурата въобще не е уведомена за катастрофата, Дивеков е задържан е с прокурорско постановление, едва след като е разпитан като свидетел. И след избухването на скандала.

Полицаите не са предприели и никакви действия, за да установят самоличността на свидетелите на инцидента. От делото е отстранен първият разследващ полицай, но следващият разпитал само един свидетел, който доброволно дал данните си на МВР. След този единствен разпит полицаят заявил, че „не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами „не се появят на разпит“.

По случая е образувано дисциплинарно производство срещу разследващ полицай от Областната дирекция МВР – Пловдив. В хода на направената проверка от дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, са разпитани общо 43-ма души. След което вътрешният министър тогава Румяна Бъчварова разпорежда и цялостна проверка на работата на ОДМВР – Пловдив.

Тя е предизвикана и от остро писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до нея, с искане да вземе мерки. В писмото става ясно, че пловдивската Пътна полиция дълго време е била толерантна към Дивеков. Той е санкциониран за нарушения по пътищата осем пъти. Има 5 влезли в сила акта и 3 фиша. Нито един от тях не е платен.

Въпреки това обаче от КАТ не са му отнели никакви контролни точки. Разследването на антикорупционните дирекции на МВР разкрива страшни неща. Оказва се, че историята с Дивеков не е единствена. Било е нещо като „практика“ тежки катастрофи с жертви в Пловдив да бъдат прикривани, като полицията не уведомява прокуратурата за тях. И освен катастрофата с Дивеков е имало още шест случая с жертви на пътя, които са скрити и то в период от шест месеца, твърдят запознати.

Георги Костов Снимка: NOVA

След като Бъчварова и главният секретар на МВР, тогава, Георги Костов получават резултатите от проверката единственият изход е шефът на ОДМВР-Пловдив да бъде уволнен дисциплинарно. Двамата разговарят с него и му предлагат да напусне по негово желание. И така да си получи полагащите му се заплати и други „екстри“ като старши-комисар и генерал-майор от резерва. Узунов това и прави. После освен върху антикорупционните дирекция гневът на Узунов е насочен и към главсека на МВР, който е уволнен без мотиви и със санкцията на президента Румен Радев.

Сбирки с Георги Гергов

Според запознати в града под тепетата Фашиста е засичан на тайни сбирки, на организация, свързана с пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Именно на това дължи и издигането си в системата на МВР. Той е назначен за директор на ОДМВР-Пловдив по времето на кабинета „Орешарски“ на ДПС и БСП.

Като служебен вътрешен министър Узунов атакува „Инспекторат“-МВР и заради проверката на скандалната и напълно провалена акция на баретите в Лясковец през февруари 2014 година, при която беше убит командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха тежко ранени.

лясковец
Барикадираната къща на Петко в Лясковец

Операцията се ръководеше от главният секретар Светлозар Лазаров и шефа на Криминална полиция Атанас Илков. След проверката на инспектората Илков, получил прозвището „Героят от Лясковец“, е уволнен от МВР. Но Пламен Узунов го назначава за…директор на ОДМВР-Пловдив, след като съда го връща на работа.

КОЙ направи Узунов  министър ?

Каква е връзката между Узунов и Илков ? Връзката е „библиотекарска“, свързана с модела КОЙ и кадруването в МВР от страна на вътрешния министър Цветлин Йовчев в кабинета „Орешарски“. Тогава МВР се ръководеше от „библиотекарския институт“, свързан с кадри от ДС и ДАНС.

Узунов също е от този кръг. Затова говорят и назначенията на началници в МВР по негово време.

мвр
Николай Крушков (крайният вляво) заедно с Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров

Шеф на кабинета му става Николай Крушков – човек на Библиотекарския институт и модела КОЙ. По времето на Йовчев ръководи дирекцията за стратегическо планиране и анализ на политиките „КИАД“-МВР.

Служебният министър Йордан Бакалов го отстранява и праща в антитерористичния център в ДАНС. Малко след това избухна скандалът „Червеи“, с подслушването на цялата оперативно-информационна система на МВР. Тогава Крушков си обира крушите и спешно напуска системата. Работи като шеф на сигурността при т.нар. Пещерняци.

За заместник-министър Узунов назначава Маринела Белева, дясна ръка на Цветлин Йовчев в МВР. Тя е негов съветник, после „монтирана” за ден като помощник на главния секретар Светлозар Лазаров, а на следващия ден без конкурс дамата става шеф на финансовата дирекция в МВР с ранг комисар. В последния си работен ден като министър Йовчев я освобождава от поста и е назначена на същата длъжност в ДАТО. След което е върната триумфално в МВР.

Библиотекарите“- „Пещерняци“ източиха летището

Два дни преди края на служебното правителство-2 май 2017 година, прокуратурата пуска съобщение, че  Спецзвеното „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура разследва началника на кабинета на служебния вътрешен министър Пламен Узунов-Николай Крушков.

Проверява се сигнал за това, че през м. февруари 2017г., по силата на заповед на изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права по отношение на цялата информационна система на летището /неограничен достъп/. По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на Летище София на концесия. По данни в сигнала, предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в „Летище София“ ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър. По-късно става ясно, че това е Крушков.

Според публикации в медиите на 20.02.2017 г. със заповед на изпълнителния директор на летище София е разпоредено да бъде даден пълен достъп до ITсистемата (и съответно информацията в нея) на никому неизвестната компания „Overseas security productions“. Това става само два дни след като служебното правителство сменя ръководството на „Летище София“ ЕАД и за шеф е назначен Пламен Станчев – директор на летището по времето на тройната коалиция.

Заповедта за влизане на частна фирма на софийското летище.

Бързането за пускането на фирмата е толкова голямо, че дори не се изчаква вписването на Пламен Станчев като изпълнителен директор, а заповедта, в нарушение, е подписана от председателя на борда Веселин Пейков, който след това е сменен и назначен за началник на отдел в летището. Въпреки това, заповедта е станала факт след назначаването на Пламен Станчев, тоест с негово знание.

До януари 2017 г. едноличен собственик на фирмата е Николай Крушков. Той я прехвърля на Иван Николов.

Според осведомени „топлата връзка“ на Крушков с „Летище София“ ЕАД е неговият приятел Иван Марков – главен секретар на министерството на транспорта, собственик на дружеството.

Още при създаването на фирмата и регистрацията й в търговския регистър е направен опит да бъде скрита самоличността на собственика, като са изпратени 2 бр. учредителни актове, в които липсва информация за него. От регистъра обаче са поискали да бъде изпратен нов учредителен акт, който да съдържа изискваната от закона информация за собственика.

Съвсем случайно фирмата на Крушков влиза на летището.

Особено топла е връзката на Крушков с израелските тайни служби, казват запознати. Като директор на сигурността на „Бела България“ той е преминал специализиран курс в HomelandSecurityAcademyв Тел Авив, а в последствие като служител на МВР, според „Капитал“, работи в тясно сътрудничество с израелските служби по атентата в Сарафово.

Случайно или не, един от потенциалните кандидати за предстоящата концесия на летище София е голяма израелска компания, а достъпът до вътрешна за летището информация би било сериозно предимство спрямо останалите участници в процедурата.

Павел Станчев пък минава за директно назначение на президента Румен Радев, а сестрата на президента Румен Радев работи също на летището. Според публикация на Агенция „ПИК“ „Overseas security productions“влиза в обекта на националната сигурност, в случая летището, без договор, но с достъп до всички информационни системи и администраторски права. Заедно с нея на аеропорта работят хора от фирмата ЕНТЕРПРАЙЗИС СИКЮРИТИ ГРУП ЕООД, собственост на брата на Пламен Узунов-Ангел Узунов. А след напускането на МВР Фашиста е бил на трудов договор там, преди да стане вътрешен министър. Какво е станало с проверката на спецзвеното на СГП до момента не е ясно.

Асеновградската връзка

През октомври 2015 година, месец след напускането на Пламен Узунов от поста директор на ОДМВР-Пловдив, при акция на „Вътрешна сигурност“-МВР са арестувани шефовете на РПУ-Асеновград Димчо Темелков и на РПУ-Първомай Васил Налбантов.

На 17 октомври 2015 г Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заявява на брифинг, че двамата полицейски началници са превърнали районните управления във феодална собственост.

Димчо Темелков е с повдигнато обвинение за лично укривателство. Обвинението е за това, че той е спомогнал на пет лица да избегнат наказателно преследване за извършени от тях престъпления, които касаят кражба на стойност 1000 лева. Предстои спрямо него да бъде повдигнато и второ обвинение за търговия с влияние”, заявява Попов.

РПУ-Асеновград.

По-късно става ясно, че Темелков е нареждал на подчинените си да не разследват престъпленията на роми от Асеновград. Според адвокатката му ставало дума само за крадци на орехи, за които гражданин сигнализирал в РУП-Асеновград. Крадците са задържани, но след обаждане на шефа Налбантов освободени.

Това е част от истината, но не цялата, твърдят източници на Breaking.bg. Защото срещу Темелков е имало много сигнали в прокуратурата, че прикрива престъпления на роми от местното гето срещу заплащане. Потърпевши пишеха,че по негово разпореждане в РУП-Асеновград не са завеждани преписки за престъпления, извършени от местните роми. И то години наред.

Става дума за над 200 случая, според запознати. Година по-късно, октомври 2016 г прокуратурата повдигна нови четири обвинения срещу Димчо Темелков.

Те са на базата на разпит на 150 свидетели, три от тях са за неизпълнение на служебните задължения. От прокуратурата поясниха, че става дума за липса на движение по 18 подадени жалби и заявления от пострадали граждани за различни видове престъпления – измами, престъпления против личността, закани за убийство, изнудване, блудства, грабежи, кражби, хулиганства, телесни повреди, притежаване на огнестрелно оръжие без разрешително и др. Четвъртото обвинение е за документно престъпление. Това касае покрити престъпления на ромите от гетото в Асеновград.

За „награда” освободеният от ареста Темелков, уволнен от МВР, е назначен за зам.-кмет на Асеновград с личната протекция на бившия вътрешен министър Румен Петков от АБВ-партията на Георги Първанов.

Темелков е представен като такъв лично от Петков през април 2016 г. Ресорът му е безопасност на движението и паркинги. Втори мандат кмет на града тогава е Емил Караиванов от БСП.

През май 2017 г. Караиванов бе задържан от ДАНС и прокуратурата по разследване за корупция.

Най-големите защитници на бившия шеф на РПУ-Асеновград Темелков са депутата от БСП Манол Генов, с най-много питания в парламента по темата Асеновград и бившият вътрешен министър от служебния кабинет Пламен Узунов. Плюс Румен Петков. Защо Узунов ?

При разследването имаше съмнения, че двамата началници са ползвали протекции за незаконната си дейност от по-високо място и дори Темелков е бил предупреден предварително за акцията на „Вътрешна сигурност”, твърдят бивши служители на МВР, проверявали дейността на Фашиста като директор на ОДМВР-Пловдив.

Пак през 2017 година депутатът Манол Генов става обвиняем по разследване за купуване на гласове…в циганската махала на Асеновград.

Според запознати Генов и Румен Петков са сред основните покровители на Пламен Узунов. За сметка на назначаването на Фашиста за шеф в Пловдив, брат му поема охраната на КЦМ-Асеновград с фирмата си ЕНТЕРПРАЙЗИС СИКЮРИТИ ГРУП ЕООД.

Има и топла връзка с кмета на Асеновград Емил Караниколов. А зад арестуваните полицейски началници стоят Георги Гергов и Манол Генов.

Акциите на „Вътрешна сигурност“ в Асеновград и Първомай им струват скъпо..Това е една от причините те да бъдат мачкани от Пламен Узунов като министър.

Дали президентския съветник по антикорупция си спомня това ? Едва ли. Егати борбата с корупцията след като хора като Фашиста се борят с нея.