Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за отбраната

Проектът мина със 131 гласа "За" и 70 "Против"

0
71
кодекс
Снимка: архив

Проблемът бе назначаването на постоянен секретар на отбраната

След прегласуване мнозинството в парламента преодоля президентското вето върху промените в закона за отбраната, наложено с указ на държавния глава от 6 октомври.
За да бъде законопоректът приет отново, трябваха минимум 121 гласа „за“, които не бяха събрани при първия опит за гласуване. След поискания от Данаил Кирилов повторен вот поправките събраха 131 гласа в подкрепа. Против, главно от БСП и ДПС,бяха 71 депутати, 20 се въздържаха.

По време на дебатите депутатът от БСП Николай Цонков заяви, че подкрепят ветото на президента, тъй като мотивите му са аргументирани, мотивирани и основателни. Според него промените не водят до усъвършенстване на правомощията на постоянния секретар на отбраната, а точно обратното.

Борис Вангелов от „Обединени патриоти“ заяви, че самите съставители на мотивите са се самоопровергали. „Единствено, ако колегите от БСП смятат, че могат да са вечна опозиция, само тогава могат да имат притеснения, че е закрепен статутът на постоянния секретар на отбраната. Няма как да подкрепим мотивите на ветото и ще гласуваме отново за закона“, подчерта той.

Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че се въвеждат се много ясни правила, на които трябва да отговаря постоянният секретар на отбраната. Той подчерта, че ГЕРБ ще подкрепи отново промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и ще отхвърли ветото на президента, както и стана.

Законопроектът бе приет на второ четене на 27 септември. С него се въведоха изисквания при назначаването на постоянен секретар на отбраната, като съгласно приетия закон на този пост се назначава държавен служител с професионален опит не по-малко от 8 години и 4-ти старши ранг.
 
Другото изискване, срещу което президентът възразява, е началникът на отбраната да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната.