2,4 млн. българи могат да бъдат ваксинирани до края на юни

0
28
Богдан Кирилов Снимка: МС

Ще се опитаме максимално бързо да осъществим ваксинацията, заяви д-р Николай Брънзалов, председател на УС на Българския лекарски съюз

До момента ЕК е сключила договори с шест производители на ваксини. За пет от тях държавите членки вече имат заявка. България е поръчала 12 млн. дози, но очакваме одобрението на още 6 милиона дози, т.е общо ще имаме 18 млн. дози. Това заяви на брифинг в Министерския съвет директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„При ваксините всеки етап се валидира. Когато се комуникира за срокове на доставка, винаги има условности“, разкри Кирилов.

До средата на годината ще има разрешение за употребата на ваксините на още пет компании. До юни ще получим над 4 млн. дози ваксини. Ако приемем, че до юни имаме обещаните ваксини, то до края на месеца е възможно да се ваксинират 1 млн. души. Ако оксфордската ваксина получи разрешение, то 2 млн. души ще са имунизирани до юни. Ако се одобри още една ваксина – възможни са 2.4 млн. имунизирани българи, съобщи той.

За февруари се очакват 400 000 дози, поне толкова ще получим и през март, коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Богдан Кирилов разкри, че държавите в ЕС нямат право сами да преговарят с производителите на ваксини

Председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов коментира ваксинацията при личните лекари.

„Дневно можем да правим различен брой ваксини – от 10 до 20 имунизации. Важно е предварително да се знае броят на желаещите за имунизация. Призовавам хората да се запишат при личните си лекари“, апелира експертът.

„Масовата ваксинация е предизвикателство, но напълно осъществимо. Кабинетите на личните лекари напълно отговарят на всички критерии. Ще се опитаме максимално бързо да осъществим ваксинацията“, заяви д-р Николай Брънзалов.