Следете за маркировката – гарант за качество и произход на агнешното и яйцата, призоваха от БАБХ

0
21
Снимка: архив

Проверките на Агенцията по храните установиха, че това са едни от най-честите нарушения преди Великден

„При агнешкото месо най-честите нарушения са липса на съпроводителни документи и липса на здравна маркировка т.е. на печат на месото, което за нас говори, че това месо е без произход и това месо би могло да бъде потенциално опасно за консумация“, каза в „Денят започва“ д-р Любомир Кулински – директор на дирекция „Контрол на храните“, БАБХ.

Месото след направена проверка и уточняване, че има нарушение, се бракува и се изпраща за унищожаване. Подобни са и проблемите, които срещат от БАБХ с яйцата.

„Отново проблем е липсата на маркировка на черупката на яйцата. Има доста яйца, насочени за унищожаване, които нямат документи за произход и нямат код на черупката, който да показва техния произход“, информираха от БАБХ.

д-р Любомир Кулински посочи, че това, което гарантира за произхода на яйцата за тези, които не са опаковани, е отново маркировка на черупката.

„Има ли маркировка на черупката, това показва на потребителя, че тези яйца произхождат от регистрирана ферма, преминали са през ветеринарен контрол, и така може да се има висока степен на доверия за тяхната безопасност“.

Не купувайте яйца в пликчета и от гаражи, призоваха от БАБХ.

„Купувайте от магазини, които са регистрирани и проверявани от нас“.

Кулински каза, че освен български яйца на пазара в момента има много и от Полша и Украйна.

„Извън текущия контрол във връзка с наближаващите празници, ние сме предприели така наречените засилени проверки, които касаят предприятията за производство и добив на месо, които касаят магазините, заведенията за обществено хранене. Общо взето целият спектър от веригата, в който се предлагат храни от началото до края“.

Дой допълни, че засилените проверки ще траят един месец, защото тази година Великден и Гергьовден са ден след ден.

„Започнаха засилените проверки на 8-ми и ще завършат на 8-ми“, допълни Кулински.

На 9-10 май от БАБХ ще качат на техния сайт обобщена информация от проверките.

„За момента проверките показват, че по отношение не безопасността на храните, пазарът е сравнително спокоен, нямаме някакви груби нарушения или хранителни инциденти, не дай си Боже, но нарушения има почти във всяка една от областите, които проверяваме“.

Вече има санкционирани няколко по-малки и по-големи обекти по отношение на агнешкото месо.