Апашите, отмъкнали картините на Майстора, откраднали и цигулка

Остават за 72 часа в ареста

0
32
картини
Освен картини от къщата апашите свили и цигулка. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Двамата получиха обвинения за взломна кражба

Двамата роми, откраднали 15 картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров от къща в София, отмъкнали още сабя и цигулка в калъф. Това съобщиха от Софийска районна прокуратура. Двойката е обвинена за взломна кражба и оставена в ареста за 72 часа.

Във връзка с извършена кражба на картини на Владимир Димитров – Майстора, Димитър Киров – Ди Киро, Вили Николов и други български художници от къща в гр.София, е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.195 ал.1 т.3 и т.4, вр. чл.194 ал.1 от НК /взломна кражба/.

След докладване на делото в Софийска районна прокуратура наблюдаващият прокурор е повдигнал следните обвинения:

1.Срещу В.Христов, за това, че от неустановена дата през м.декември 2018 г. до 29.12.2018 г. в гр.София, от къща, като извършител, в съучастие с А.Антонов, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защите на на имот и използване на неустановено моторно превозно средство, е отнел чужди движими вещи – 15 бр. картини, 1 бр. сабя с ножница, 1 бр. цигулка в калъф и 1 бр. пишеща машина от владението на П.Антонов, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена в условията на опасен рецидив, след като Христов е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година – престъпление по чл.196 ал.1 т.2, вр. чл.195 ал.1 т.3 пр.1 и т.4 пр.1, вр. чл.194 ал.1, вр. чл.20 ал.2, вр. ал.1, вр. чл.29 ал.1 б.“А“ и б.“Б“ от НК.

Спрямо В.Христов е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

2. Срещу А.Антонов, за това, че от неустановена дата през м.декември 2018 г. до 29.12.2018 г. в гр.София, от къща, като извършител, в съучастие с В.Христов, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защите на на имот и използване на неустановено моторно превозно средство, е отнел чужди движими вещи – 15 бр. картини, 1 бр. сабя с ножница, 1 бр. цигулка в калъф и 1 бр. пишеща машина от владението на П.Антонов, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена в условията на опасен рецидив, след като А.Антонов е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година – престъпление по чл.196 ал.1 т.2, вр. чл.195 ал.1 т.3 пр.1 и т.4 пр.1, вр. чл.194 ал.1, вр. чл.20 ал.2, вр. ал.1, вр. чл.29 ал.1 б.“А“ и б.“Б“ от НК.

Спрямо А.Антонов е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here