Арестуваха бивш кмет на Свиленград за каналджийство

Общо са задържани осем души

0
66
данъчни
11 данъчни получиха обвинение в корупция СНИМКА: МВР

Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха група, прекарала 44 иракчани нелегално през границата

ГДБОП арестува бивш кмет на Свиленград и неговия син при мащабна акция по линия на каналджийството, съобщава Дарик.
 
В килията според запознати е д-р Христо Минков, който е бивш кмет на Свиленград от СДС, а сега е общински съветник от ГЕРБ. Операцията е проведена след неколкомесечна разработка, при която са използвани специални разузнавателни средства.
 
Освен двамата в ареста са попаднали още 8 души. Акцията е била ръководена от специализираната прокуратура. По-късно след разпит Минков е освободен от ареста.

Прокуратурата съобщи и подробности за акцията.

На 12 декември 2017 г. на територията на Свиленград са извършени множество процесуално следствени действия. При претърсвания в жилища са открити и иззети множество мобилни телефони. Разпитани са свидетели. Използвани са специални разузнавателни средства.

Повдигнати са обвинения на четири лица, като единият от тях Б. М. е ръководител на групата, а останалите – Г.А., К.Г. и С. Г. са участници. Групата е действала от началото на 2017 г. на територията на Свиленград.

В хода на разследването е установено, че на 27.07.2017 г. ръководителят и участниците в организираната престъпна група, в съучастие с още едно лице – Н. П, са организирали и осъществили превеждане на чужди граждани през границата на страната ни с Турция, без разрешение на надлежните органи на властта и не през установените за това места.Това се е случило в землището на с. Труд, когато са били преведени пред българо-турската граница 44 иракски граждани, четиринадесет от които ненавършили 16 годишна възраст. За това престъпление е било образувано досъдебно производство от Районна прокуратура – Пловдив, което е присъединено към разследването на Специализираната прокуратура.

На ръководителя на групата и на един от участниците / К.Г./ лица Специализираната прокуратура е наложила мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържани под стража“.

На С. Г. е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лв., Г.А. е задържан под стража от Районен съд – Пловдив, още докато разследването е ръководенето от РП – Пловдив. Съучастникът Н. П. е с мярка за неотклонение гаранция от 2 000 лв., също наложена от РС – Пловдив.

Разследването продължава.