Бандата, изнасяла просяци в Швеция, се хвалела във Фейсбук с парите си СНИМКИ и ВИДЕО

Те се ширели в луксозни палати

0
704
бандата
Операция по задържането на бандата. СНИМКИ: МВР

Жертвите им живеели в автобуси

Организирана престъпна група, занимавала се с трансфериране на хора с цел просия, е неутрализирана при съвместни действия на служители от ГДБОП, ОДМВР- Видин, Дирекция „Жандармерия“. Операцията е осъществена на 20 април в района на с. Дреновец под ръководството на Специализираната прокуратура. Установени са седем участници в престъпната схема, които в момента са задържани, поясни и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димимитър Петров.

Той уточни, че операцията е проведена след разследване, проведено от служители на ГДБОП – членове на бандата, действала на територията на Кралство Швеция, били засечени в социалните мрежи да демонстрират състоянието си.

бандата

Според данните до този момент организираната престъпна група е „работила по две линии. При първата бивали набирани хора от социално слабите слоеве на жители на селото. Обещавано им било , че ще получат половината от изкараните пари. Хората живеели в скотски условия, спали са в автобуси, превозвани са били от град на град.

Изкарваните пари те предавали на членовете на групата с уверението, че ще им ги пазят и ще ги дадат, като се върнат в България. В крайна сметка получавали нищожна сума от изкараното заради удържани сметки за транспорт и спане. Другата линия, по която е действала групата за вербуване на т.нар. просяци, била от хора, които са взели от тях пари назаем и не са успели да ги върнат след натрупаните непосилни лихви, допълни още прокурор Петров.

бандата

Денят на акцията бе изтеглен, тъй като един от участниците в престъпната дейност бе задържан по съвсем друг повод в Швеция, притеснени останалите предприели бързо прибиране в България, коментира директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

По думите му оперативната работа по случая е продължила изключително кратко благодарение на добре свършената работа от ОДМВР-Видин. Той посочи, че задържаните участници в престъпната схема реално са живеели в луксозни къщи, демонстрирали са социален статус без да имат и един работен ден, на гърба на хора, които са в неравностойно положение. Той подчерта, че усилията на МВР са именно в тази посока – елиминиране на групи, които реално тормозят местните жители на различни региони на страната. Видео от акцията на МВР: