Бившият футболен рефер Антон Генов отива на съд

Според прокуратурата искал да облагодетелства фирма на сина си

0
85
рефер
Антон Генов

Обвинен е за престъпление по служба като шеф на Областната дирекция по безопасност на храните-София

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу бившият футболен рефер Антон Генов и настоящ директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ – София). Това съобщиха от прокуратурата.

Той е обвинен по два текста от НК – престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление (чл. 282, ал. 2, вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 НК) и принуда (чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК).

На 5 октомври 2016 г. Генов. е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружеството „И.ЕООД – гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Също така разпоредил това имущество да бъде иззето. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ – София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият Генов е превишил властта си, твърдят от прокуратурата.

В хода на разследването е установено също, че целта на бившия рефер  е да се набавят облаги за дружеството „У.ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Дружеството се занимава със същата дейност както „И.ЕООД – изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Изпратените от обвиняемият служители от ОДБХ – София, извършили проверка и иззели 8180 литра отработена мазнина и 167 броя неупотребявани бидони, собственост на „И.ЕООД, като ангажирали автомобили на дружеството „У.ЕООД, които превозили вещите в неизвестна посока.

Събрани са доказателства, че обвиняемият е извършил още едно деяние на престъпление по служба, съобщава прокуратурата.

На 5 ноември 2016 г. Генов разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на конкурент на „У.ЕООД – дружеството „Б. Е. О.ЕООД – гр. София, Ботунец, където съхранявали отработена мазнина и да бъде иззето посоченото по-горе имущество. Както вече беше споменато подобни действа не са от компетентността на управляваната от Генов ОДБХ – София, а от РИОСВ-София. Проверка на място била извършена, но до изземване на вещите не се стигнало, тъй като след сигнал „Б. Е. О.ЕООД до БАБХ, действията на ОДБХ – София били преустановени.

На Антон Генов е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на гр.София, като злоупотребил с властта си – престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК. Това търговско дружество е с основен предмет на дейност също изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на дружеството “У.ЕООД.

Генов е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари в размер на 5000 лв.“.

Предстои насрочване на делото от съда.