Бившият шеф на общинския съвет в Септември получи 3 г. затвор за смъртта на ресторантьора Тонкев

Той обаче ще обжалва присъдата си

0
159
затвор
Лазар Влайков

Лазар Влайков призна вината си и наказанието му бе смекчено

Бившият председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор при общ режим, съобщи бТВ.

Той беше обвиняем за трагичния инцидент във Виноградец от есента на миналата година, когато по време на детско тържество с неговия пистолет беше застрелян 47-годишният Наско Тонкев.

Според съда Влайков е виновен за престъпление по чл. 338 от НК – за това, че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант „Градина“ във Виноградец не е взел необходимите мерки за сигурност при боравене с оръжие и от това е последвала смъртта на един човек. Влайков е признал вината си и за това наказанието му е било смекчено. Максималното за престъплението по този член е 10 години лишаване от свобода, а в особено тежки случаи – 15.

Въпреки това обаче той заяви, че не е доволен от присъдата и ще обжалва на втора инстанция.

Според първоначалните обяснения след инцидента фаталният изстрел е бил произведен от 6-годишно момченце, чийто рожден ден празнувала компания в заведението на убития Тонкев.

Пистолетът, собственост на Влайков, обикалял от ръка на ръка и с него стреляли всички или почти всички около масата, свидетелстват роднините на жертвата. На място бяха намерени повече от 120 гилзи. Според близките на убития Тонкев не детето е произвело изстрела, а веднага след него Влайков, вместо да се обади на 112, звънял на познат прокурор, от когото да търси защита.

Името на Влайков нашумя преди пет години, след като намушка с нож случаен гражданин след пътен инцидент. След инцидента във Виноградец той беше изключен от ГЕРБ.  Попада в полицейските сводки веднъж след като пребива сина на общински съветник и втори път след нападението с ножа.