Бивш полицейски шеф стана обвиняем заради Живко Суджука

Бившият директор на ОДМВР-Добрич натискал вещи лица за фалшиви експертизи за катастрофата с Красимир Катев

0
241
суджук
Живко Мартинов

Валентин Колев заплашил основен свидетел срещу Мартинов с убийство

Днес Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем Веселин Колев – Директор на ОДМВР – Добрич в периода 17.04.2015 г. – 01.06.2016 г. за закана с убийство, принуда и склоняване на вещи лица да дадат невярно заключение. Това съобщиха от прокуратурата.

Обвинението на Колев е в резултат на събрани доказателства при разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов от гр. Добрич.

Веселин Колев е обвинен за това, че на 19 септември 2017 г., в гр. Добрич, се заканил с убийство на Т. А. – основен свидетел по обвиненията срещу Живко Мартинов-Суджука.

Отправил му нецензурни думи и го заплашил, че ще го убие, ако отново свидетелства срещу Мартинов. Веселин Колев насочил пръст към свидетеля, имитирайки насочен пистолет и му отправил заплашителни жестове. Това заканване е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

На Колев е предявено обвинение и за това, че на 01.11.201 г. е принудил двама – автоконтрольори в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Добрич, да извършат нещо противно на волята им.

Злоупотребявайки с властта си на Директор на ОДМВР – Добрич, Колев е принудил автоконтрольорите да не санкционират водач на микробус за извършено нарушение по Закона за движение по пътищата и да не му съставят акт или фиш, а да го освободят без последствия, въпреки, че водачът на микробуса не е представил необходимите документи.

В хода на разследването са събрани доказателства и за това, че през 2015 г. Веселин Колев е подбуждал три вещи лица да дадат невярно заключение, като случаят е особено тежък. Трите вещи лица са били назначени от Окръжен съд – Добрич, за да изготвят тройна трасологична експертиза по наказателно производство за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС. Става дума за катастрофата с бившия зам. министър на финансите в кабинета на НДСВ Красимир Катев.

На Колев е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.