България екстрадира мароканският терорист Нофал Захри (Видео)

Той е издирван в родината си като член на ИДИЛ

0
74
терорист
Терористът е качен на самолета за Мароко

Той бе задържан след нелегално преминаване на границата, представил се с паспорт на сириец

Днес, с полет за Франция, от страната ни бе екстрадиран 35-годишен марокански гражданин, съобщиха от МВР. Това е Нофал Захри, издирван в родината си за принадлежност към Ислямска държава и тероризъм. На 13 януари т.г. на ГПУ-Свиленград, след незаконно преминаване на държавната граница с Турция, българските гранични служители задържаха чужд гражданин, представил се със самоличност на сирийски гражданин.

Той бе настанен в специален дом за временно настаняване на чужденци – Любимец. В рамките на извършената проверка бе установена и потвърдена самоличността на мъжа – марокански гражданин, както и че е обявен от съдебните власти на Мароко за международно издирване с цел арест и екстрадиция за терористична дейност, като член на организация ИДИЛ.

След извършено официално запитване и потвърждаване на информацията от мароканските власти, идентификация на лицето и постъпило по дипломатическите канали искане за неговата екстрадиция, с решение на Окръжен съд-Хасково е допусната незабавната екстрадиция на мароканския гражданин по официална молба от 14 февруари т.г. от Апелативния съд на Рабат, допълват от МВР.

Съгласно постигната договореност между българските и марокански власти, днес служители на  Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“  и ГД „Охрана” при Министерство на правосъдието извършиха екстрадирането му от България.