Върнахме на Гърция опасните мини от взривения завод в Горни Лом

Безопасното им превозване бе дело на Националната полиция

0
51
мини
Гръцките мини бяха върнати обратно.

Връщането им продължи осем седмици

България окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини от завода край с. Горни Лом, където на 1 октомври 2014 г. при инцидент загинаха 15 души. Боеприпасите трябваше да бъда унищожени в завод „Миджур“, но след трагичния инцидент заводът беше затворен, а лицензът за утилизация – отнет. Това наложи противопехотните мини да бъдат върнати обратно на собственика им – Въоръжените сили на Република Гърция. Това съобщиха от МВР.

След продължили четири години последователни координирани усилия на редица институции от изпълнителната власт и в сътрудничество с Република Гърция, българското правителство изпълни ангажиментите на страната по Конвенцията за забрана на противопехотните мини, като отговори и на високите обществени очаквания за разрешаване на този наболял за населението в региона въпрос.

Противопехотните мини бяха транспортирани със специализирана техника и охрана в продължение на 8 седмици. ГД „Национална полиция“ осигури трасета и съпровод, като часовете бяха съобразени така, че да се минимизират допълнителни затруднения на трафика, допълват от МВР.

През 2008 година собственикът на завод „Миджур“ в Горни Лом Валери Митков сключи договор с гръцката държава да утилизира особено опасните противопехотни мини от Студената война. Общият им брой бе 1,6 милиона. След експлозията в Горни Лом бяха останали над 190 000 мини.