Изгонихме представителя на „Ростех“ заради шпионаж

3
1085
посолство
Руското посолство в София

Сергей Николашин и другият Вадим Биков официално са зам. търговски представители. Неофициално служители на руското външно разузнаване

Изгонените руски дипломати заради шпионаж са Сергей Николашин и Вадим Биков. Информацията е на „24 часа“. Според медията освен за шпионаж двамата са изгонени от България заради предполагаеми саботажи в български военни заводи. Според ДАНС двамата са събирали данни за доставката на новите самолети Ф-16 и плановете за покупка от Българската армия на военни дронове.

Сергей Николашин на събора в Драгоман. СНИМКА: САЙТА НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО

Справка в сайта на руското посолство показва, че Николашин и Биков са водят официално зам. търговски представители. Предполага се, че това е прикритие и двамата са кадрови офицери от Службата за външно разузнаване-СВР, наследник на Първо главно упавление на КГБ.  Шефът на СВР е Сергей Наришкин.

Според сайта на посолството Сергей Николашин е и представител на държавната руска компания „Ростех“.

Създадена е края на 2007 г. за съдействане в разработката, производството и износа на високотехнологична промишлена продукция за граждански и военни цели. В състава ѝ влизат повече от 700 организации[1], от които са формирани 13 холдингови компании[2], 8 от тях – във военно-промишления комплекс, 5 – в граждански отрасли на промишлеността. Организации на „Ростех“ са разположени на територията на 60 субекта на Руската федерация, изнасят продукция за 70 страни в света.

Последната поръчка на консорциума е за производството на нови хибридни вертолети за руската армия.

Сергей Николашин заедно с голяма група руски дипломати се появява на 18 юни 2019 година в Драгоман по покана на кмета. Поводът е „парад на съветски и руски автомобили“ в града. Руските дипломати се снимат с местни хора, раздават награди и полагат венци пред паметник на загинали съветски летци.