Как с евтин боклук Христо Ковачки ни продава скъп и „отровен“ ток

1
399
Бизнесимперията с тецовете на Ковачки трябва да бъде проверена от прокуратурата.

Италианската връзка и офшорните империи на олигарха

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Това съобщиха от прокуратурата на 13 февруари тази година.

Обект на проверката ще бъдат ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“. Всички тези обекти са свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Акцията на прокуратурата бе разгара на обществените скандали свързани с мръсния въздух и вноса на боклуци от чужбина.

Според държавното обвинение извършването на проверката се налага заради „голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до посочените инсталации“.

Христо Ковачки

Предмет на проверката ще бъдат издадените разрешителни по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците, включващи изгаряне на отпадъци. МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни. Преди това, на 5 февруари 2020 г. под ръководството на прокуратурата започнаха акции в офисите на Ковачки и свързаните с него фирми „Брикел“ и „Траш юнивърс“ в Гълъбово. За разлика от досегашните проверки в малки складове и инсталации тази засяга централата, която поиска от екоинспекцията в Стара Загора разрешение за горене на хиляди тонове RDF.

Повод за проверката станаха пристигналите на пристанище Варна-запад 127 контейнера с италиански отпадъци.

Ще успее ли прокуратурата да разследва до край бизнесимперията на Ковачки и аферите на олигарха от Самоков или това ще бъдат поредните проверки тип „прах в очите“ остава да видим.

Защото ако държавното обвинение се разрови сериозно нещата ще започнат много да миришат, повече от италианския боклук, който гори в топлоцентралите си Ковачки, твърдят запознати.

Става дума за симбиоза между бизнес на ръба на закона, далавери с цени на тока, изкупуван от държавата и действия опасни за хората, нарушаващи куп закони.

В ТЕЦ – овете в Сливен, Перник , Бобов Дол и ТЕЦ Брикел поголовно се гори боклук , което е абсолютно забранено, казват местни хора.

Филтрите на съоръженията на места липсват , а на други места не функционират. Не случайно хората се възмущават от лошия въздух , който е и отровен. Боклукът се внася от Италия, като Ковачки чрез верига от подставени лица прибира пари от две страни.

Първо от Италия, където властите плащат за износ на боклук в чужбина и втори път като изгаря отпадъците в тецовете си и инкасира печалби от произведената и продадената електроенергия. Като чуждестранните боклуци се явяват безплатна суровина. Пред Breaking.bg информирани обясниха, че ако прокуратура и полиция направят сериозна проверка на сметището в Перник тя може да установи огромна разлика от боклуците там по документи и наличните реално. Според тях голяма част от тези отпадъци отдавна са изгорени в тецовете на бизнесмена, които не разполагат с филтри.

Това обаче не пречи топлоенергията в неговите ТЕЦ – ове да е най – скъпата в България , съответно и в Европа. Това обаче не е всичко, както се казва. Христо Ковачки е собственик и на „Топлофикация“-Велико Търново.

„Топлифакация“-Велико Търново
Заловеният боклук във Варна от Италия.

Предприятието е изключително проблемно и няма зимен сезон, в който да не е държало абонатите си на студено. За последните 5 години има над 100 аварии в мрежата му. Те не се отстраняват своевременно, а понякога това отнема дни. Официално изнесените данни често се разминават с реалните срокове за отстраняване на авариите, казват търновци.

През 2019 г. възмутени граждани са информирали многократно кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Той от своя страна е уведомявал ръководството на „Топлофикация“-Велико Търново, но Ковачки не взема никакви мерки. Мощностите не са постоянни , от което страдат хиляди домакинства, повреждат се уреди. А в зимния сезон много пъти са оставали на студено. На 23 декември 2019 година КЕВР започна поредната проверка на „Топлофикация“-Велико Търново.

Във връзка с публикации в национални медии за периодично нарушаване на топлоснабдяването към клиентите на „Топлофикация – Велико Търново“ АД през периода 13.12.2019 г. – 23.12.2019 г., председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изпрати писмо с искане за предоставяне на информация за причините за нарушеното топлоснабдяване и за предприетите от дружеството мерки за възстановяване на предоставяната услуга. На топлофикационното дружество ще бъде извършена извънредна проверка с цел установяване на причините за проблемите с топлоснабдяването, както и за предприетите мерки, съобщиха тогава от регулатора.

Същият ден, 23 декември, и Омбудсманът на Републиката призова частното дружество, собственост на бизнесмена Христо Ковачки, да опрости на великотърновци сметките за дните, в които те не са получавали услугите на фирмата. Истината е, че за поредна година в старата столица абонатите са подложени на истинска гавра от страна на дружеството, съобщава тогава Радио „Велико Търново“.

През зимния сезон 2018-2019 година жителите на старата столица получиха сметки от по над 40 лв. за кубик топла вода. Въпреки поредната зима, в която топлото е спирано много пъти. Тогава великотърновци подадоха колективен иск, а КЕВР отново обеща проверка, както и да обяви резултатите от нея. Търновци така и не научиха резултатите от нея до момента.

Въпреки обещанието на фирмата на Ковачки, че през лятото на 2019 година ще бъде направен глобален ремонт на топлофикационната мрежа чрез 20-дневна профилактика, която започна на 15 юли и продължи до края на септември, още в началото на декември многобройни аварии в отново оставиха търновци на студено.

Никой от дружеството не дава обяснение има ли извършени реални ремонти през лятото, както и има ли реални аварии в момента или просто фирмата пести, заради високите температури. Телефони не се вдигат, връзка с директор на дружеството е абсурд. Факт е, обаче, че сметките си пристигат регулярно и ползваш или не – плащаш, резюмира на 23 декември 2019 г Радио „Велико Търново“.

Малцина знаят, че Ковачки е посредник за продажбата на топлоенергия на….“Топлофикация“-София. Негова фирма е избрана за тази дейност без търг,благодарение на връзките на Сашо Чекаларски, бивш високопоставен служител от Общинска банка, купена от Христо Ковачки, твърдят запознати.

Като посредник самоковският бизнесмен определя цената за потребителите, която е драстично висока. От това не само страдат хората , но ощетява Столична Община с около 30 млн.лв. годишно. А договарянето е направено без търг , тъй като Ковачки е имал свой човек в комисията. Според осведомени бизнесимперията му дължи над 70 млн.лв. за осигуровки.

Ковачки е проявявал интерес за изграждането на АЕЦ „Белене“ чрез офшорка , регистрирана на Сейшелите.

През юли м.г. четири бизнес организации у нас – Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Конфедерацията на работодателите и индустриалците поискаха разследване на фирмите на олигарха Ковачки и неговите електроцентрали заради данни за манипулиране на цената на тока. Причината – така нар. борсова цена на тока у нас бие рекорди по висока стойност спрямо целия ЕС и така е от месеци наред.

Бизнесът посочва като замесени в злоупотребите топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен и Габрово, въглищните централи „Бобов дол“ и „Марица 3“, брикетната фабрика „Брикел“, както и търговеца за ток „Гранд Енерджи дистрибюшън”, представляващ на пазара и общинската „Топлофикация София“, която на свой ред е окупирана от кадри на фирми на Ковачки.

Антимонополният орган-Комисия за защита на конкуренцията отказа с довода, че съответните компании не са собственост на олигарха Христо Ковачки, а притежания на различни лица.

Според публикация на журналиста Григор Лилов от август 2019 година в социалните мрежи самоковският олигарх притежава огромна бизнесимперия от офшорни фирми. Ето какво пише Лилов:

Консорциум Енергия МК“ и дъщерното му дружество ТЕЦ „Бобов дол“ са притежание на лондонското „Стокет Лимитид“;

собственик на габровката топлофикация е кипърската „Дарклет Лимитид“;

собственик на „Топлофикация Бургас“ е лондонското „Бовард Лимитид“;

собственик на великотърновската топлофикация е кипърската „Асторида Трейдинг Лимитид“;

собственик на парното в Перник е лондонското „Бингам Мениджмънт Лтд“;

въглищно-брикетната фабрика „Брикел“ е притежание на „Бакар Лимитид“, Лондон (Bakkar Limited);

собственик на сливенската топлофикация е кипърската „Нерпана Лтд“;

собственици на плевенската и русенската топлофикация е лондонското „Каталанд Лтд“;

собственик на врачанската топлофикация е кипърската „Олемира Бизнес Лтд“.

Предвид обстоятелството, че крайни собственици на капитала на топлофикационните дружества са различни чуждестранни физически лица, не може да се твърди, че между тях е налице свързаност и/или отношения на контрол по смисъла на Закона за защита на конкуренцията, заявява шефката на КЗК Юлия Ненкова.

В писмото й се твърди, че по данни от Търговския регистър, към 4 юни 2018 г. в ТЕЦ „Марица 3“ Христо Ковачки, като едноличен собственик на „Ел-Ем Импекс“, притежава дял от едва 2%, 49 на сто са на „Топгруп“ ЕООД, притежавана от британската „Хедърдел Лтд“, 46 процента са на „Драфт“ ЕООД на лихтенщайнската „Драфт Актенгезелшафт“, Първа инвестицонна банка също има 2 процента, а физически лица имат 927 акции (т.е. 1%)

Различни собственици и фирми, ама зад тях стоят едни и същи острови, които са офшорна зона – Сейшелите, и едни и същи адвокати.

Едноличен собственик на капитала на търговеца на ток „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ ЕООД пък е Надежда Арсова, посочват от КЗК. Арсова обаче в миналото е участвала в доста фирми с участието на Ковачки и се смята за подставеното му лице. Не е ли време компетентните органи-прокуратура, ДАНС, МВР да се сезират по аферите на бизнесмена ?

Очаквайте продължение