Кметът на Костенец арестуван заради схеми с висаджия

0
1075
Радостин Радев в компанията на Кирил Добрев от БСП.

Прокуратурата проверява кои обществени поръчки е спечелил Боби Манекена

Кметът на Костенец от БСП Радостин Радев бе арестуван тази сутрин в дома му, след като падна в капана на Спецпрокуратурата. Неофициално стана ясно, че повод за акцията на държавното обвинение и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) срещу градоначалника е именно разследване за корупция.

Сред основните козове на Спецпрокуратурата е бизнесът, който кметът от БСП Радостин Радев върти от години с един от емблематичните , оцелял в превратностите на времето – Борислав Желязков, познат повече като Боби Манекена, пише сайтът Lupa.bg.

Боби Манекена

Бившият мъж на Мисис България Маги Желязкова, вече Сидерова, притежава спа-хотел в Костенец „Езерото-Желязкови” заедно с брат си Николай. През 2016-а лъсна и връзката между 42-годишният кмет и висаджията – преди две години управникът регистрира в Националния концесионен регистър 35-годишен концесионен договор, с което предаде на Боби Манекена управлението на язовир от 64.694 дка в местността Нишана срещу годишна концесионна такса в размер на… 950 лева.

Според документите по този контракт е определен размерът на инвестициите, които фирмата на братя Желязкови трябва да вложи – 55 600 лв. за целия срок на концесията.

Сега задачата на прокуратурата е да провери в кои от безчетните апетитни обществени поръчки на общ. Костенец са участвали фирми на Борислав Желязков. Иде реч за сериозни суми. Например – през май 2018-а Радостин Радев спечели 5 682 906 лв. без ДДС по европейска програма за реконструкция и рехабилитация на общинския път Костенец – село Костенец – вили Костенец.

Още 412 865 лв. кметът получи за подмяна на съществуваща водопроводна мрежа в Костенец по ул. „Патриарх Евтимий” и пл. „Константин Костенечки”, ул. „Христо Ботев”, ул. „Св. Иван Рилски”, ул. „Липа”, ул. „Шипка” до ул. „Бреза”, ул. „Бачо Киро”, ул. „Св. Георги”.

Също миналата година Костенец пусна обществена поръчка за закупуването на нов 4х4 лек автомобил на лизинг за 18 000 лв. без ДДС, който е за нуждите на кметството.

Кметът получава сертификат от Сергей Станишев.

Според спецпрокуратурата кметът Радев е разследван по сигнал на съветник от Общинския съвет в Костенец.

В качеството си на длъжностно лице кметът му обещал дар – парична сума, за да гласува по определен начин на сесия на Общинския съвет. Арестуваният Радостин Радев е роден през октомври 1976 г. Преди да стане кмет, 12 години е работил в частния сектор, осем години е бил и общински съветник от БСП. Женен е, има две деца.