МВР отчете 6241 нарушения на пътя повече след приемането на промените в закона

След внедряването на система за видеозаснимане и звукозапис в автомобилите на КАТ, сигналите за корупционни практики към служители на „Пътна полиция“ са намалели

0
193
полиция
Снимка: архив

78 убити и 894 ранени в 4020 катастрофи само през юли 

Месец след приемането на последните промени в Закона за движение по пътищата камерите на „Пътна полиция“ са регистрирали 6 241 нарушения на скоростта повече в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР.

През първите 30 дни след приемането на последните промени в Закона за движение по пътищата в пътнотранспортната обстановка има леко подобрение. По техни данни на МВР за периода 5 юли 2016 г. – 31 юли 2016 г. на територията на цялата страна са регистрирани 4020 пътнотранспортни произшествия, при които има 78 загинали и 894 ранени. За същия период на тази година общият брой на ПТП е 3300, при които има 63 загинали и 822 ранени. Те уточняват обаче, че от тази статистика не бива да се вадят генерални изводи, защото мерките в закона са все още нови. По-обективно резултатът от тях ще бъде видян, след като мине година от приемането им.

По отношение на движението с превишена скорост и премахването на знаците, предупреждаващи водачите за контрол на скоростта, от ГД „Национална полиция“ посочват, че от 5 юли до 9 август 2017 г. камерите на „Пътна полиция“ са регистрирали 6 241 нарушения на скоростта повече в сравнение със същия период на миналата година. За времето от 5 юли до 9 август 2016 г. с автоматизираните технически средства и системи са регистрирани 36 001 нарушения. За същия период на тази година нарушенията са 42 242.

След внедряването на система за видеозаснимане и звукозапис в автомобилите на КАТ, сигналите за корупционни практики към служители на „Пътна полиция“ са намалели. В сегашната ситуация, при която дейността им се следи от камери и микрофони, те са почти невъзможни, посочват от ГД „Национална полиция“.
Временно спрените от движение автомобили до 23 юли 2017 г. са 4760 на брой. В 2115 от случаите причината е неправоспособност, в 2170 – употреба на алкохол, а с концентрация над 0,5 промила и за употреба на наркотични вещества от водачите са 475 случая.

От 1 юли в сила влязоха последните промени в Закона за движение по пътищата. Измененията станаха по нареждане на премиера Бойко Борисов на извънредно заседание на кабинета за спешни мерки срещу катастрофите и за намаляване жертвите на пътя. Те включват премахването на предупреждаващите за мобилни камери пътни знаци, оборудването на автомобилите на КАТ с камери и микрофони, дерегистрацията на автомобили, шофирани от водач без книжка, и управлението на автомобил под влияние на наркотици да се наказва със затвор.