Напрежение в Габрово след среднощен бунт за бит продавач

Пострадалият: Не искаме етническо напрежение в града

0
217
габрово
Протестът в Габрово СНИМКА : БИ ТИ ВИ

Маскирани с качулки нападнаха следствието и къщи в циганската махала

Напрежението в Габрово ескалира късно снощи вечерта. Протестът в подкрепа на бития продавач, спонтанно организиран в социалната мрежа, прерасна в бунт по улиците на града.

Повод за недоволството стана нападението над продавач в денонощен магазин от трима мъже. Протестът започна мирно, с упреци за неработещи институции. „Полицията или там без значение кой да отидат на осмата минута. По права линия са 300 метра. Пеша да бяха отишли нямаше да се забавят толкова, това нещо да се случи“, коментира Петър Станев. Напрежението ескалира още пред следствения арест.

„За да поискаме някакво по-справедливо наказание, защото, както знаете, бяха първо пуснати задържаните, после пак задържани след малко по-бурен глас от народа. Искаме просто строги наказание и прилагане на закона“, заяви Тони Колев. След около час шествието от протестиращи се отправи към Шиваровия мост. Те стигнаха до къщите на ромските фамилии, които се оказаха празни. Към прозорците им обаче полетяха камъни. Благодарение на адекватната и бърза намеса на полицията до инциденти не се стигна.

„Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум. Този протест беше нерегламентиран. Събра се една голяма група от хора и започнаха опити за грубо нарушение на обществения ред, основно пред следствения арест. Никой не е очаквал да се получи такова напрежение“. Toва заяви в ефира на Нова тв заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) старши комисар Тодор Гребенаров тази сутрин. „Беше счупено стъклото на ареста и по две от къщите има счупени стъкла на прозорците. Лицата са задържани за 72 часа. Образувано е досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на гражданин. Наказанието, което се предвижда е до 3 години лишаване от свобода“, добави той.

„Подобна ситуация винаги привлича вниманието. Има време да се прави анализ на ситуацията. Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за спокойствието. Доколкото съм запознат въпросните лица са местни и жилището, което обитават, не е общинско“, добави вицепремиерът Томислав Дончев, който е родом от Габрово и е бил градоначалник.

„От година и половина съм в града, не съм местен жител. Дойдох тук, защото е страхотно място, чисто е, много се работи в града. Хората са уникално хубави. Няма как да толерирам нещо, което води до насилие. Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха и подкрепят подобни действия. Ние искаме да работим мирно, спокойно, не искаме да има етническо напрежение в града. Всички хора са с равни права и трябва да има решение по мирен път“, сподели от своя страна битият служител на магазина Венцислав Иванов.

В подкрепление на колегите си от Габрово в града са изпратени сили на жандармерията от Ловеч, Велико Търново и София.