Настоящ клошар и бивш военен откраднал пистолета на мъртвия бизнесмен

Вехтошарят откраднал и цигарите на жертвата

0
182
картини
Младен Маринов

Прокуратурата и МВР категорични, че Данаил Божилов се е самоубил с личното си оръжие „Берета”

Смъртта на бизнесмена Данаил Божилов в пловдивския парк „Лаута“ от миналата седмица е самоубийство. До това са стигнали разследващите.

За нас случаят е ясен, разкрит, и без съмнения, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов на пресконференция в Пловдив.

Полицаите са открили вече оръжието на Божилов. Оказва се, че Симеон Стоев, 74-годишен бивш военен, го е взел от местопрестъплението.

До него полицията стига след свидетелски показания, че той е бил сред хората, които са открили простреляния мъж на алеята в парка. Видян е и да се навежда над тялото. През цялото време е отричал пистолетът да е у него.

Пистолетът е открит след претърсване в дома му. Защо това претърсване е направено едва сега полицията обясни, че разследващите влизат в жилището на Симеон Стоев едва след като са налице законовите основания за това. В апартамента е открит и друг незаконно притежаван пистолет. Оръжията са иззети.

При водените преди 4 дни разговори с този човек той отказваше да ни съдейства и ни заблуждаваше. Затова и трябваше да изчакаме законовия ред, за да стигнем до истината, обясни Младен Маринов.

В тази връзка и след окончателните резултати от всички експертизи, назначени по случая, категорично може да се каже, че става въпрос за самоубийство, заяви и заместник окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов.

Като доказателства за извода на разследването за самоубийство от МВР посочват, че на около 1.5 м от местопроизшествието е намерена гилза от огнестрелно оръжие. При последвалата балистична експертиза в НИКК – МВР категорично е установено, че гилзата е от законно притежавания от починалия мъж пистолет. Клошарят, бивш офицер от Гранични войски, е откраднал и цигарите на Божилов.

В рамките на около 2-3 часа е открито и предсмъртно писмо, в което Божилов посочвал намерението си за самоубийство, изтъквайки финансови затруднения към определени лица.

В рамките на 24 часа е изготвено експертиза за автентичността на почерка и всъщност от втория ден след инцидента не е имало съмнение за истинността на писмото.

Възрастният мъж, взел пистолета от местопроизшествието е арестуван за срок от 72 часа, като му е повдигнато обвинение.

Впечатленията на извършилите обиска в дома му, в който бившият военен живее с дъщеря си, са, че той е вещоман. Ще му бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза.