Нено Димов обвиняем за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник

0
44
жирардели
Нено Димов

Екоминистърът ще остане в ареста още 72 часа, прокуратурата ще иска от съда да го остави в ареста. Той подаде оставка чрез адвоката си, а премиерът я прие

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, довела водната криза в Перник, стана ясно от брифинг на прокуратурата. Задържането му ще бъде удължено със 72 часа, а прокуратурата ще иска от съда да го остави в ареста. Има предположение, че може да извърши друго престъпление и да повлияе на разследването, мотивира задържането наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Димов, който е част от кабинета от квотата на „Обединени патриоти“, подаде оставка от ареста, а премиерът Бойко Борисов я прие. Предстои тя да бъде гласувана и от депутатите в парламента.

Яз. „Студена“ е държавна собственост и се стопанисва от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/,  а нивото се наблюдава от ВиК-Перник. От началото на годината нивото му непрекъснато е намалявало и ВиК непрекъснато е докладвало за това на МОСВ, общината и областната управа, обясни Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Министър Димов в разрез с нормативните актове е разрешавал водата от язовира да се използва за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил уведомяван за намалялото ниво. Според прокуратурата така той е нарушил служебните си задължения. От 1 януари 2018 г. до 17 ноември 2019 г. същият умишлено не е положил грижи за стопанисването на язовира и така е довел до значителни щети, каза Милева.

Над 48 тома са събраните доказателства. Събираме ги във всички посоки. Предмет на разследване е и ремонтът на язовирната стена, както и честите аварии на ВиК мрежата в града, каза Ангел Кънев. Разследват се служители както на министерството, така и на ВиК, в което 51% се държат от регионалното министерство, но засега не са събрани доказателства за повдигане на обвинения.

Наказанието за престъплението, в което е обвинен Димов, е от 2 до 8 г. затвор. Щетата от действията му е 11 867 389 лв. Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и бе спрял подаването на вода за промишлени нужди, нямаше да има режим на водата в Перник, посочи прокурор Кънев.