Обвиняват 5 кабелни оператори в укриване на данъци и пиратство

0
310
Акцията срещу кабелните оператори от вчера. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Нова телевизия, Би Ти Ви и HBO са ощетени с 10 млн. лева само за два месеца, обяви прокуратурата

Пет кабелни оператори в Бургас, Кърджали, Благоевград, Петрич и Дупница ще бъдат обвинени освен в интелектуално пиратство и в данъчни престъпления. Това заяви пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Вчера ГДБП, прокуратурата, НАП, Европол и КРС атакуваха офисите на тези оператори в Южна България.

Преди два месеца в прокуратурата са подадени сигнали от национални и чуждестранни телевизии затова, че у нас се разпространяват програми без авторски права, допълни Арнаудова. Предварителната проверка показала, че от 2,4 милиона потребители на телевизионни програми в България, 700 000 души са в сивия сектор, каза говорителят на главния прокурор.

Тя допълни, че при акцията от вчера са открити недекларирани пред НАП пари.

Продължаваме да наблюдаваме кабелните оператори и в бъдеще, както ще има и още проверки на тях, обяви шефът на сектор „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев.

Иззети са сървъри с приложения за тяхна интернет телевизия, с която се разпространяват програми без платени авторски права.

Тази схема действа 20 години с укриване на абонати и данъци, добави Колев. Румяна Арнаудова обяви, че само за 2 месеца проверки разследващите са установили над 10 млн. лева щети за Нова телевизия, Би Ти Ви и HBO. Засечени са над 60 телевизионни програми излъчвани без разрешение и съгласие на носителите на авторски права. Укриват се абонати от телевизии-пирати, каза още тя.

Никой няма за цел да унищожава бизнес, както се твърди, заяви Явор Колев.

Операторите не плащат такси и данъци и така се нанасят щети на бюджета на държавата. Ще продължим да подкрепяме акцията на ГДБОП, ръководена от г-н Колев, обяви Богдан Чинару от Центъра за борба срещу престъпленията с интелектуална собственост в Европол.