Основният свидетел по делото КТБ: Цветан Василев превеждаше месечно по 25 000 лева на Иван Костов

Той виждал много пъти бившият премиер при шефа на банката

0
1050
иван костов
Бисер Лазов

Иван Гешев: Бисер Лазов беше дясната ръка на банкера

Цветан Василев ми разпореди да намеря начин и да превеждам всеки месец на фирма на Иван Костов по 25 000 лева. Това каза пред специализирания съд основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов.

Самият Лазов обясни, че преди да отговаря на въпроси на прокуратурата и адвокатите, ще направи обстойно изложение.

Той започна изложението още от 1994 и 1995 година, когато работел в ЦКБ и там се срещнал с Цветан Василев. Първоначално Василев е ръководел фирмата Финаес, впоследствие е започнал работа в ЦКБ, като на един обяд Василев го поканил да започне да работи в неговата фирма, която фиктивно се ръководела от друг човек.

Според Цветан Василев една банка, за да съществува, трябвало да има лоби. Така, когато бил поканен през 2000 г. в малката тогава КТБ за изпълнителен директор, веднага било направено дарение на фондация „Демокрация“.

Бисер Лазов виждал много пъти Иван Костов при Цветан Василев. Веднъж Василев извикал Лазов да почака на кръстовището на бул. „Пушкин“ и „Борис Трети“. Спуснали се по локалното в посока „Пирогов“ към сграда на бул. „Цар Борис Трети“ и спрели, за да я огледат. Там дошла и дъщерята на Иван Костов Мина.

„Гледахме сградата и Василев се ангажира негови дружества да напълнят сградата“, посочи Лазов.

Това станало през 2010 г., а в 2013 г. тя вече била пълна с офиси.

„90% от истината кой открадна тези 7 млрд. лева от българските граждани, които бяха вложители в КТБ, къде отидоха парите, защо се случи всичко това, кои са отговорните лица, може да бъде разбрана от показанията на свидетеля“. Това каза на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев за разпита на основния свидетел Бисер Лазов по делото за КТБ.

Изразявам се образно – той е бил „дясната ръка“ на подсъдимия Цветан Василев“, заяви той. Попитан как му звучи казаното от основния свидетел и дали се говори за изграждане на схема преди фалита на банката, Гешев коментира: „Звучи ми категорично, че това е така. Присъствал съм на голяма част от разпитите. Това, което този свидетел казва, не се различава от казаното в хода на досъдебното производство“.

Мога да кажа, че това е само началото. Предстоят много интересни неща, ако той разкаже това, което е разказал пред разследващите органи“, обясни зам. главният прокурор. „Целта на прокуратурата е българските граждани да разберат истината. Според мен могат да я разберат само от това дело“, обърна внимание той. „Искате да преразкажа разпита на свидетеля, но той дали ще потвърди разпита си в съдебна зала- предстои да видим“, изтъкна Иван Гешев.

За да се поиска изчитане на показанията му има два варианта- ако той каже, че не си спомня или ако между заявеното в момента и казаното в досъдебното производство има разлика, противоречие“, уточни той и допълни, че обемът на разпита е над няколко стотин страници.

Подозирам, че разпитът ще продължи доста съдебни заседания“, прогнозира Гешев и обяви, че делото наближава до структурирането на организираната престъпна група.

Слушайте, предстоят много интересни неща за българската действителност, за българската политика. Чухте за първите политически трепети на подсъдимия Василев свързани с един бивш министър-председател. Мисля, че беше Иван Костов и семейството му“, посочи зам. главният прокурор.

Нека изводите си направят българските граждани, а не да им ги даваме наготово“, призова той. Според него стратегията на защитата по делото ще бъде като се опитат да компрометират свидетеля Лазов.

Основното обвинение по това дело са за длъжностно присвояване. Лазов, освен в кратък период преди инкриминирания, не е бил част от банката. Няма как той да си е отпуснал кредит при положение, че не е бил част от банката“, каза още Иван Гешев.