Осъдиха бившият шеф на разузнаването на 15 години затвор

Прокуратурата ще иска домашен арест за генерала

0
115
Кирчо Киров

Ген. Кирчо Киров отклонил над 5 млн. лева от бюджета на службата

Вчера Софийската военно – окръжна прокуратура постигна тежка осъдителна присъда и по второто дело, водено  срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба – генерал Кирчо Киров. Това съобщиха от държавното обвинение.

Обвинителният акт беше внесен  в Софийски военен съд през пролетта на 2017г. Бившият директор на НРС генерал-лейтенант Кирчо Киров беше обвинен в това, че от 2007г. до 2011г. като  директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв.

След като прецени всички доказателства – събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

На съучастника на Киров – Димитър Лидарев – полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи три години лишаване от свобода, с петгодишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата. 

Прокуратурата обяви, че след присъдата ще иска мярка за неотклонение „домашен арест“ за генерала. Военният съд не се е съгласил и обвинението ще протестира пред Военно-апелативния съд.

Кирчо Киров получи присъда от 10 години затвор през 2015 г. По това дело от военния съд. Тя бе потвърдена и от Военно-апелативния, но Върховния касационен съд я отмени и върна делото за ново разглеждане.