Офшорката на Елена Йончева прала съмнителни пари

Прокуратурата ще иска падане на данъчни и банкови тайни на депутатката

0
184
йончева
Елена Йончева

Един от съдружниците й е подсъдим за източване на КТБ

По отношение на Елена Йончева – стартирано е разследване за пране на пари в особено големи размери. Сигналът е подаден от двама народни представители. Извършена е проверка и в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление.

Става дума за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД /в несъстоятелност/ в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление, а случаят е особено тежък. Това обяви пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД“, разкри Арнаудова.

„На 20.04.2012 г. представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите – „Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла /по 50 %/, с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева.

Вноските в капитала са разпределени по следния начин – съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева. Съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева /разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %“, добави говорителят на главния прокурор.

„Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ.

Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.

Имаме доказателства, че тази офшорна компания е използвана за пренос на парични средства със съмнителен произход. Установили сме категорично, че единственият човек, който е можел да оперира с паричните средства е Елена Йончева. Имаме данни, че един от участниците в офшорната компания е подсъдим по делото за КТБ. Как са разходени тези средства, използвани ли са по предназнечение, разледването не може да установи, докато не бъде свален имунитета на народния представител“, заяви още тя.

„Всички тези факти накараха днес главният прокурор да отправи искане за снемане на депутатските имунитети. Причините са, че предстои да бъдат разгледани и разследвани данъчните тайни, банковите тайни, които могат да засегнат правата на всички споемнати народни представители.

За тази цел е необходимо да имаме правомощия да събираме доказателства. Трябва да съберем всички доказателства и тогава да правим изводите. Прокуратурата реагира по еднакъв и аналогичен начин на всички сигнали“, категорична беше Арнаудова.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here