Предават на съд доктора от Пловдив, застрелял крадец в дома си

Обвинителите смятат, че лекарят е превишил пределите на неизбежната отбрана

0
196
доктор
Д-р Иван Димитров

Според прокуратурата д-р Иван Димитров умишлено е убил Жоро Джевизов-Плъха

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 49-годишния доктор Иван Димитров. Според прокуратурата Димитров е убил умишлено крадеца Жоро Джевизов- Плъха, нахлул в дома му да краде.

Според обвинението убийството е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Лекарят е предаден на съд и за това, че по време на убийството е разполагал с огнестрелно оръжие – пистолет, и боеприпаси – 16 патрона,без да има необходимото разрешение за ползването им.

На 1 март миналата година Жоро Плъха решил да извърши кражба. Обвиняемият живеел в кооперация, зад която имало двор с шест гаража в него. Той ползвал първия за работилница. На същата дата обвиняемият бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март, около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната.

Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, взел незаконно притежавания пистолет. Насочил се към гаража, където се намирал Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел, обвиняемият бил нападнат от Джевизов. Плъха хвърлил нож с 12-сантиметрово острие и метална рекламна табела.

При хвърлянето на ножа на лекаря му е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини прокуратурата приема, че убийството е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Първоначално обвиняемият е бил задържан, като няколко дни по-късно му е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here