Предадохме на Испания осем сводници

Жените били принуждавани да крадат пари, кредитни карти и ценности от клиентите си

0
237
сводници
Бандата бе натоварена на военен самолет. СНИМКА: МВР

Българската банда, действала в Марбея, бе натоварена на военен самолет

Днес, на аерогара София бе осъществена процедура по предаването на осем български граждани на испанските власти. Тя се извърши със съдействието на служители на бюро „Сирене“ в дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ съгласно Европейска заповед за арест, издадена от Кралство Испания. Осемте българи бяха качени във военен самолет, изпратен специално за целта, съобщиха от МВР.

Те бяха установени като участници в  организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Испания, Германия и Швейцария в хода на проведена на 26 юни т.г. международна операция с название „Европа“, реализирана след разследване, започнало в края на 2015 г. и интензивен обмен на оперативна информация.

В операцията взеха участие служители на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП, Специализираната прокуратура, както и Централната бригада за трафик на хора при Генералната дирекция на полицията в Испания.  В процеса на работа бе създаден съвместен екип за разследване, у нас бе образувано досъдебното производство , проведени бяха редица координационни срещи за конкретизиране на задачите на всяка част на екипа, както и датата за съвместната реализация.  Бяха изпратени 16 европейски заповеди за арест.

В хода на проведените действия на територията на страната бяха извършени процесуално следствени действия на 17 адреса и иззети множество документи, пари, накити, мобилни телефони, часовници и др. вещи. Тогава бяха задържани и осем участници в престъпната група. По същото време в Испания бяха извършени претърсвания на 21 адреса, където испанските полицаи откриха също голямо количество пари, накити, часовници, упойващи и наркотични вещества, български регистрационни табели и мобилни телефони. Задържаха и лица, съпричастни към престъпната дейност на групата.

сводници
Бандата действала в района на Марбея

Бе изяснена и схемата, по която е работила организираната престъпна група.  В по-голямата си част набирането на жертвите у нас се  е извършвало чрез измама, възползвайки се от техния социален статус. Пристигайки в  Испания, групата налагала своите условия на експлоатация върху тях, като не се е колебаела да  използва насилие и заплахи.

Жените били принуждавани да крадат пари, кредитни карти и ценности от клиентите си, които след това са продавани на нелегалния пазар. Групата работела при строго установени йерархични нива и  имала пълен контрол над проституцията в района на Марбея.  Първи помагачи на лидерите се явявали тези, които осъществявали указанията им на територията на Испания.  Установено е, че част от парите, получени от престъпната дейност, бивали декларирани като приходи от продажба на животни и се използвали за закупуване на движими и недвижими вещи. В групата се включвали и други помагачи, част от които и шофьорите, превозвали жертвите, управителки на домовете в Пуерто Банус, както и получателите, чрез които се извеждала открадната стока.