Президентът ще свидетелства срещу Николай Ненчев

Бившият военен министър смята, че е жертва на руската хибридна война срещу България

0
107
съд
Николай Ненчев

За първи път действащ държавен глава ще дава показания в съда 

За първи път действащ държавен глава ще дава показания в съдебен процес. Президентът Румен Радев, но в качеството му на бивш началник на Военновъздушните сили, е призован днес като свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев. Съдията от Софийския градски съд Петър Стоицев е отделил целия ден за разпит, съобщи БГНЕС.

Ненчев влезе в съда с обяснението, че при действащ договор с руската „РСК-МиГ“ за ремонт на нашите самолети е започнал преговори с Полша. Той е обвиняем в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление, напомня държавното обвинение.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, според прокуратурата. Събраните от държавното обвинение данни сочат, че за   времето от 05 май 2015 г. до 09 септември 2015 г.,  министърът на отбраната не е изпълнил служебните си задължения по Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Пред съда Николай Ненчев ще отговаря за обществената поръчка за ремонт на самолетите „МиГ-29“. Военните прокурори са установили,  че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и  руския  АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 броя  двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 броя  двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 (КСА-2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.).

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е разпоредил на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“.  Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.  Според прокуратурата,  като скрил договора с руснаците в касата си, освен че е нанесъл щети, ексвоенният министър е поставил под съмнение безопасността и летателната годност на българската авиация.
Според самия Ненчев пред bTV тази сутрин  – той е спасил българската армия,  а не й е навредил.Бившият военен министър смята, че е жертва на руската хибридна война срещу България.