Прокуратурата започва проверка по турския доклад за „Булгартабак“

Ще се вземе информация и митниците за движението на цигарите

0
49
цацаров
Сотир Цацаров

Ще бъдат искани всички данни от ДАНС, МВР и разузнаването

Главният прокурор Сотир Цацаров се е запознал със съдържанието на доклада на турските служби, в който се споменава името на „Булгартабак“. Той му е предаден от МВР, както и писма, които определят степента му на конфиденциалност. Това стана ясно от думите на Цацаров по време на брифинг в МВР.

По доклада прокуратурата започва проверка. На проверка ще бъдат предложени всички факти, които са изложени в този доклад. На практика това означава от абсолютно всички компетентни български служби правоохранителни и такива, свързани с националната сигурност – ДАР, ДАНС, МВР, ще бъдат изискани всички данни, с които те разполагат, ако разполагат, за осъществявана контрабанда на тютюневи изделия, включително и по отношение на „Булгартабак„, заяви Цацаров.

Данни ще бъдат изискани и от агенция Митници, като ще се сравнява информация за целия износ на тютюневи изделия, който е осъществен от страната и ще бъде сравнен с производството на самата фирма, уточни главният прокурор.

Ще бъдат изискани данни и по линия на международното правно сътрудничество от Интерпол, за да се установи кой е авторът на доклада и какъв е поводът да бъде направен, каква е информацията и за какви цели е ползвана.

Всичко, което е изпратено от Интерпол на МВР, представляват страници, които нямат заглавие, нямат официален автор, нямат дори обозначение на службата, създала доклада.