Прокуратурата и ГДБОП заловиха рекорден брой оръжия СНИМКИ и ВИДЕО

Оръжието е било предназначено за терористи, обяви шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов

0
147
оръжие
Автомати "Калашников", заловени при спецакциите. СНИМКИ: МВР

http://В София и Павел баня са намерени десетки автомати „Калашников“, картечни пистолети, пушки „помпи“ и над 50 000 патрона

Рекорден брой тежки оръжия са открити при спецоперации на ГДБОП и спецпрокуратурата в София и Павел баня. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Става дума за склад в подземен гараж в столичния кв. „Гео Милев където са открити 5 автомата, 37 картечни пистолета „Скорпион“ и други 43 пистолета от различни марки, 8 кг. барут. Антимафиотите са намерели там още два сандъка със запалки за гранати, 487 цеви за оръжия, две пушки „помпи“, 14 дръжки със спусък за РПГ, и около 50 000 патрона, които след броене може да се окажат повече, съобщи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

оръжия
Част от арсенала.

Така спряхме оръжието да стигне до сърцето на Европа и да бъде в ръцете на терористи“, допълни той. Гаражът е ползван от мъж, арестуван преди две години при разбиване на банда за внос на картечни пистолети „Узи“ в България, заяви Гешев. Акцията е на 19 декември 2016 г. Групата внасяла оръжия, уж да ги обезопаси и деактивира, но всъщност опитали да ги продадат.

Заради това мъжът е получил 3 години затвор, като делото му е на втора инстанция в Специализирания апелативен съд, добави зам.-главния прокурор. Тогава той е имал лиценз за търговия с оръжие. Но сега е прехвърлил всички свои фирми на роднини и официално няма нищо общо с търговия с оръжие, заяви Спиридонов.

оръжия
Един от задържаните при акцията.

Акцията в София е от миналата събота. По същото време антимафиоти от отдел „Контратерор“ на ГДБОП удрят друго депо за оръжия, изнасяни от завод „Арсенал“ в Казанлък. В село Павел баня са намерени 17 автомата „Калашников“ и 15 пистолета. Оръжията са били със заглушители, използвани само от специалните части в България. Според Гешев тартор на групата е бил мъж, който е свързан и с група за печатане на фалшиви документи. Антимафиотите ударили и печатницата, като са задържани петима души, трима от които ирански граждани.

оръжия
Открити са пистолети със заглушители.

Информацията за тази група е от септември 2017 година, а досъдебното производство е от септември тази година. Една година усилена оперативна работа на отделите „Фалшификации“ и „Контратерор“. Умишлено забавихме акцията срещу нелегалната печатница, за да ударим и търговците на оръжие“, обяви шефът на ГДБОП. Той каза още, че не знаят как оръжията се изнасят от завода.

оръжия
Фалшиви паспорти и арабски документи.

Той допълни, че в печатницата са намерени унгарски, израелски, италиански фалшиви паспорти, канадски визи-менте, подправени документи на арабски и ирански език.

Това онагледява защо ЕК и ЕС решиха, че главата „Борба с организираната престъпност“ е закрита в доклада за България. И когато някои хора обикалят студията и крещят, че няма борба с организираната престъпност, те не говорят истината“, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев. На брифинга бяха премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров. Малко се забавих, но толкова много оръжие хванахме, колкото специалните бригади нямат. Това каза премиерът Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание по повод акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура, при която е заловено голямо количество оръжие.

оръжия
Премиерът Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров оглеждат заловения арсенал.

А и също като качество – с такива заглушители, специално направени като за специалните части, за баретите, добави Борисов. От онзи ден са арестувани. Една рота автомати, пистолети, гранатомети, бяха броили до 40 000 патрона, понеже до толкова могат, и сега – наново, каза министър-председателят.

Една част сме си я платили, защото е с контролирана доставка, и поне платените може да ги дадем на специалните части, уточни Бойко Борисов. Той посочи още, че по случая вече има арестуван.

Вижте видео от операцията: